Kaas soufflé – maar dan niet de snack

Kaas soufflé – maar dan niet de snack

Al heb ik al heel wat gerechten gemaakt in mijn leven, een echte soufflé was er nog niet van gekomen. Ook niet het simpelste gerecht om te maken want dit kan makkelijk mislukken. Maar nu heb ik me er toch eens aan gewaagd, een soufflé met kaas. En hij is echt helemaal gelukt! Ook al lijkt dat misschien niet zo op de foto maar dat komt omdat mijn schaal iets te groot was voor het beslag waardoor de soufflé niet boven de rand uit is gekomen als een soort ‘muffin top’.

Soufflé

Een soufflé is een gerecht op basis van eieren dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk in het begin van de achttiende eeuw. In combinatie met diverse andere ingrediënten kan het worden geserveerd als hartig hoofdgerecht of gezoet als dessert. Het woord soufflé is het voltooid deelwoord van het Franse werkwoord souffler dat ‘opblazen’, ‘ademen’ of ‘opzwellen’ betekent. Je gebruikt de eidooiers en de eiwitten apart. De dooiers gaan door de basis en als laatste spatel je er stijf geklopte eiwitten door. Hierdoor wordt de soufflé heel luchtig. Meer erover lees je hier.

Ingrediënten

 • 100 gr geraspte belegen kaas
 • 50 g boter + extra om in te vetten
 • 25 gr paneermeel of panko
 • 50 gr bloem
 • 1 tl mosterdpoeder
 • 300 ml melk, op kamertemperatuur
 • 4 eieren
 • Citroensap
 • Materialen: hoge ronde ovenschaal van ca. 15 cm doorsnee, sauspannetje, garde, 2 kommen (waarvan 1 metaal of glas), mixer

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht
 2. Vet een ronde, hoge ovenschaal royaal in met boter. Bestrooi rondom met paneermeel of panko zodat de boterlaag overal volledig bedekt is. Schud overtollig kruim eruit.
 3. Smelt in een sauspannetje 50 gram boter en roer met een garde de bloem en mosterdpoeder erdoor en laat al roerend een minuut garen.
 4. Neem de pan van het vuur en roer beetje bij beetje de melk erdoor. Zet terug op het vuur en roer constant tot het een dikke saus is. Doe over in een kom en laat afkoelen.
 5. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een met citroensap ontvette metalen of glazen kom. Roer de eidooiers met de kaas door de saus.
 6. Klop de eiwitten stijf met een mixer. Mag ook met de hand maar dan ben je wel even bezig. Zorg dat garde(s) ook ontvet zijn met citroensap. Spatel het eiwit met een metalen lepel door de saus en schep het mengsel in de ovenschaal.
 7. Neem een gewoon bestekmes en ga daarmee langs de rand van het beslag. Dit zorgt ervoor dat de soufflé boven de rand uitkomt en niet plakt.
 8. Zet de schaal op de bakplaat en bak 25-30 minuten tot de bovenkant van de soufflé goudbruin en gerezen is en licht wiebelt. En onthoud: tussendoor NOOIT de ovendeur openen anders zakt de soufflé in! Serveer direct want als je de soufflé laat staan zakt hij ook in.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*