Kaasballetjes met salami van zandkoekjesdeeg

Kaasballetjes met salami van zandkoekjesdeeg

Vaak maak ik iets waarvan ik van tevoren al weet dat ik er twee dagen van ga eten omdat het gewoon teveel is voor één persoon, ook als ik het recept al halveer. Maar op zo’n tweede dag word ik dan onrustig omdat ik niets te doen heb in de keuken en dan ga ik zoeken of ik toch nog wat in elkaar kan flansen. Dus zo werden deze kaasballetjes met salami van zandkoekjesdeeg geboren!

Kaasballetjes moesten eigenlijk koekjes worden

Eigenlijk wilde ik platte kaaskoekjes maken maar op het moment van maken ‘fijn’ een hittegolf in het land, dus veel te warm om met het deeg te werken. Ook na het laten rusten in de koelkast was het bij het uitrollen binnen twee minuten alweer helemaal zacht 🙁 Keurig rechte koekjes snijden ging nog wel maar met overhevelen naar de bakplaat bleven ze niet mooi recht. Dus heb ik er maar kaasballetjes van gedraaid. De vorm doet verder toch niets af aan de smaak.

Zandkoekjesdeeg, ook bekend als shortbread, is eigenlijk een zoet deeg van een deel suiker, twee delen boter en drie delen bloem. Het deeg is bros en kruimelig. Ik ben van deze verhoudingen afgeweken in bloem en boter en heb uiteraard geen suiker toegevoegd omdat dat niet thuishoort in kaasbolletjes of koekjes. Als je zandkoekjesdeeg te droog en kruimelig vindt, dan kun je beter kaaskoekjes van bladerdeeg maken.

Wat betreft de kaas is elke soort halfharde of harde kaas die je goed kunt raspen prima. Maar voor meer smaak in het eindresultaat adviseer ik om voor een rijpere kaas te gaan, zoals extra belegen, oude kaas of Parmezaan. Ik heb nu extra belegen gebruikt omdat ik dat altijd in huis heb in een heel stuk (eet ik veel op brood). En omdat ik ook nog wat plakjes Salame Milano in de koelkast had, heb ik die er ook nog fijngesneden doorheen gedaan.

Ingredients

 • 100 gr zelfrijzend bakmeel + extra
 • 100 gr boter
 • 100 gr geraspte kaas
 • 40 gr dungesneden salami
 • 1 volle tl gerookt paprikapoeder
 • Materialen: mixer, kom, deegroller, bakpapier, (rasp)

Aan de slag!

 1. Snijd de boter in blokjes en laat in een kom op kamertemperatuur zacht worden. Snijd ondertussen de salami heel fijn.
 2. Klop de boter met de mixer luchtig. Meng met bakmeel, salami, kaas en paprikapoeder en mix met deeghaken tot een samenhangend deeg. Als het te plakkerig is, voeg dan nog wat meel toe. Kneden hoeft niet, het is geen deeg wat zo soepel wordt als brooddeeg. (Zie foto beneden). Zet de kom een kwartiertje in de koelkast.
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 4. Bestuif een werkvlak met meel, stort het deeg erop, druk plat, bestuif met meel en rol uit tot een lap van ca. een halve cm dik. Snijd het deeg in vierkantjes en maak er bolletjes van. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en druk ze iets platter.
 5. Bak de kaasbolletjes in 15 tot 18 minuten goudbruin en gaar.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*