Kaasbroodjes met radijs, wortel en bieslook

Kaasbroodjes met radijs, wortel en bieslook

Ik had al ruim een week aangebroken zakjes radijs en geschrapte wortel in de koelkast liggen en daar moest iets mee gebeuren omdat ik vrijwel nooit iets weggooi. Nou heb ik de koelkast altijd op maar 5 graden staan dus dan blijft alles behoorlijk lang goed, echter na meer dan een week begonnen wortel en radijs toch een beetje uit te drogen. Nu had ik het kunnen inmaken maar ik heb nog potjes ingelegde radijs en wortel staan. En wéér roosteren of iets van een salade was weer te voor de hand liggend. Dus bedacht ik om iets te bakken, zoals een hartige taart of muffins maar uiteindelijk zijn het kaasbroodjes geworden met ook nog bieslook. Met name omdat ik hiervoor verder ook al alles in huis had en geen extra inkopen hoefde te doen. De kaasbroodjes zijn heerlijk om nog een beetje warm te eten met roomboter of roomkaas!

Het deeg voor de kaasbroodjes

De kaasbroodjes maak je zonder gist dus je hoeft het deeg niet eerst te laten rijzen. Als ze gaar zijn hebben ze een textuur wat een beetje het midden houdt tussen brood en cake omdat je het deeg maakt met ei, room en boter. Schrik niet dat het geen glad elastisch deeg is nadat alles gemengd is. Het lijkt meer op heel dikke aardappelpuree, zie foto. Je hoeft het deeg ook niet door te kneden. Gewoon plat drukken en rondjes eruit steken. Als je geen mixer met deeghaken hebt, dan kan je de koude boter ook met twee vorken door de meel verwerken alleen ben je dan wel even bezig. Het lijkt in eerste instantie niet te werken maar uiteindelijk zie je dat het steeds fijner en kruimeliger wordt. Ik heb overigens extra belegen kaas gebruikt maar iets ander kan natuurlijk ook. Als het maar een soort is wat goed smelt.

kaasbroodjes deeg

Ingrediënten

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 80 gr geraspte kaas + extra
  • 65 gr wortel
  • 70 gr radijs
  • Verse bieslook
  • 1 el bakpoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 220 gr ijskoude boter
  • 100 ml room
  • 3 eieren
  • 2 tl zout
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • Grof (gerookt) zeezout)
  • Materialen: bakpapier, rasp of juliennesnijder, kom, mixer met deeghaken, maatbeker, ronde steker (5 à 6 cm), kommetje, kwastje

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden zonder luchtcirculatie en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de boter in kleine blokjes en zet terug in de koelkast.
  2. Rasp de wortel grof of snijd julienne. Schaaf de radijs in plakjes en hak zoveel bieslook fijn tot je ca. 2 eetlepels hebt.
  3. Spreid wortel en radijs uit over de bakplaat en rooster 10 minuten. Neem de bakplaat uit de oven en laat radijs en wortel op een bord afkoelen.
  4. Meng ondertussen in een kom bloem, bakpoeder, uienpoeder, zout en peper. Voeg de koude boter toe en mix met deeghaken tot een kruimig geheel.
  5. Klop in een maatbeker de room met 2 eieren. Voeg dit toe aan het deegmengsel samen met de wortel, radijs, bieslook en 80 gram kaas. Meng het geheel goed door (lees de intro!)
  6. Bestuif een werkvlak met wat bloem en maak een bal van het deeg. Druk plat tot ca. ca. 2,5 cm. Steek er rondjes uit. Randjes die overblijven weer samenvoegen en plat drukken en wederom uitsteken tot je niets meer kan uitsteken. Leg ze op de bakplaat op een schoon vel bakpapier.
  7. Klop het andere ei met een scheutje water los in een kommetje en bestrijk het deeg. Bestrooi met wat grof zout en nog wat kaas. Bak de kaasbroodjes 18 tot 20 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*