Kaaspopcorn

Kaaspopcorn

Popcorn eet ik niet vaak. Zo heel af en toe koop ik zo’n doosje met drie zakjes zoute magnetronpopcorn om na één zak het doosje weer te vergeten omdat het in de voorraadkast staat weggestopt. Maar nu zag ik pas in de supermarkt een zak popcornmaïs liggen en ik besloot het mee te nemen en zelf met smaakjes te experimenteren. Als kaasverslaafde moet kaaspopcorn uiteraard de eerste worden.

Het is trouwens niet zo dat ik nog nooit zelf popcorn heb gepoft, maar het was wel al heeeeeel lang geleden. Ik maakte nu gelijk een ‘foutje’ om iets teveel maïs in de pan te doen. Op de verpakking staat: niet meer dan één laagje. Dus heb ik dat eerst in de pan gedaan om het vervolgens te wegen. Ik kwam op 150 gram uit. Dat was dus echt teveel! Het deksel kwam tijdens het poffen zowat van de pan af en uiteindelijk had ik een enorme schaal vol, ruim genoeg voor vier personen. Beetje vergelijkbaar met de XL-bak popcorn die je bij de welbekende bioscoopketen kunt kopen. Aan hooguit 50 gram had ik voor mij alleen ook wel genoeg gehad. Overigens niets weggegooid hoor, maar gewoon bewaard voor de volgende dag. Als is het dan wel al wat minder knapperig. Ik geef de ingrediënten nu wel gewoon aan op basis van die 150 gram. De hoeveelheid kun je gewoon halveren.

Wat betreft de kaas heb je hiervoor een harde, pittige kaas nodig, bijvoorbeeld Parmezaan, Pecorino (heb ik gebruikt) of heel oude kaas. Heel harde kazen kun je namelijk goed tot poeder raspen met de fijnste kant van een blokrasp (zie foto). Vind je dit teveel gedoe of vind je dergelijke kaassoorten te duur, dan is een busje strooikaas (Parrano of Grozette) uit de supermarkt een alternatief.

Ingrediënten

  • 150 gram popcornmaïs
  • 20 gr harde, pittige kaas
  • 50 gr roomboter
  • Zonnebloemolie
  • Materialen: blokrasp of heel fijne handrasp, grote (braad)pan met dikke bodem

Aan de slag!

  1. Rasp de kaas tot poeder.
  2. Verhit een laagje olie in de pan op middelhoog vuur. Voeg de maïs toe en doe het deksel op de pan. Heb geduld, je hoort vanzelf dat de maïs gaat poffen. Zodra je bijna niets meer hoort poppen, draai dan het vuur uit.
  3. Smelt ondertussen de boter in de magnetron.
  4. Doe de popcorn over in een grote schaal. Giet de helft van de boter erover en strooi de helft van de kaas erover. Schud goed om. Herhaal met de rest van de boter en kaas en schud nogmaals goed om.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*