Kaastaco’s met spaghetti en gehaktballetjes

Kaastaco’s met spaghetti en gehaktballetjes

Ik had nog een leftover spaghetti met gehaktballetjes in de vriezer. En omdat ik momenteel op krukken loop, is een dagje niet koken ook wel heel fijn. Maar aan de andere kant wil ik toch ook weer mijn zelf opgelegde wekelijkse recepten quotum šŸ˜‰ Dus wilde ik er toch iets extra’s mee doen, zoals ik al eerder heb gedaan in de vorm van een pasteitje. Nou volg ik op FB Tastemade en het schoot mij te binnen dat ik recent daar iets voorbij had zien komen: kaastaco’s gevuld met spaghetti en gehaktballetjes.

Kaastaco’s

Kaastaco’s… de naam zegt het al: deze taco’s zijn volledig van kaas gemaakt. En dat is echt enorm makkelijk want je hoeft alleen maar geraspte kaas te laten smelten en bruinen in een koekenpan en daarna laten afkoelen in een tacorekje of tussen de gleuven van een omgekeerde muffinvorm (of denk creatief als je beiden niet hebt). Ik heb voor de kaastaco’s Parmezaanse kaas (Grana Padano is een goedkoper alternatief) gebruikt. Omdat dit een oude en gerijpte harde kaas is, kun je deze het beste raspen tot soort van poeder op een blokrasp (zie foto) omdat het anders niet makkelijk smelt. Kazen als jong, jong belegen, belegen of buitenlands zoals emmentaler of gruyĆØre, smelten makkelijker en mogen dan ook wat grover geraspt.

Zoals gezegd heb ik dit met een leftover gemaakt, maar je kan het hele recept natuurlijk ook vanaf scratch maken. Het volledige pastarecept is goed voor acht kaastaco’s, waarvoor je dan 200 gram geraspte kaas nodig hebt. En wat betreft het gehakt voor de balletjes: rund, gemengd of kip is naar eigen wens.

Ingrediƫnten

  • Voor de kaastaco’s:
  • 100 of 200 gr geraspte Parmezaanse kaas of andere kaas naar wens
  • Voor de spaghetti met gehaktballetjes:
  • 300-400 gr spaghetti
  • 400 gr gehakt, soort naar wens
  • 500 gr gezeefde tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 klein ei
  • 2 el paneermeel of panko
  • Paar takjes peterselie
  • Neutrale olijfolie en/of boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, hapjespan, kookpan, tacorekje of muffinvorm, koekenpan

Aan de slag!

  1. Doe het gehakt in een kom met het ei en paneermeel/panko en ruim peper en zout. Kneed het geheel goed door en draai er met vochtige handen ca. 24 balletjes van.
  2. Verhit in een hapjespan een flinke scheut olijfolie of ruim boter, of een combi van beiden (mijn voorkeur), en bak hierin op middelhoog vuur de gehaktballetjes rondom bruin.
  3. Snipper ondertussen de ui, hak de knoflook fijn en snijd wat peterselie fijn.
  4. Verlaag het vuur en voeg de ui en knoflook toe. Bak al roerend tot de ui glazig is.
  5. Voeg de gezeefde tomaten en oregano en basilicum toe, roer door en breng op smaak met zout en peper. Doe het deksel schuin op de pan en laat ca. 20 minuutjes op laag vuur pruttelen.
  6. Kook ondertussen de spaghetti in ruim gezouten water beetgaar.
  7. Proef de saus en breng eventueel nog wat hoger op smaak met zout en peper.
  8. Voeg de spaghetti met aanhangend vocht met een tang toe aan de saus en meng en warm het geheel goed door. Houd warm op laag vuur.
  9. Ondertussen ga je de kaastaco’s maken. Zet een tacorekje of een omgekeerde muffinvorm klaar. Verhit een koekenpan zonder vetstof. Schep 25 gram kaas in de pan en druk met een spatel plat tot de vorm van een minitortilla. Laat een paar minuten bakken tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Keer om en bak de andere kant nog ca. een minuut. Neem met een spatel uit de pan en vorm tot een taco in een tacorekje of tussen de gleuven van een omgekeerde muffinvorm. Herhaal met de rest van de kaas tot je 4 of 8 kaastaco’s hebt. Eenmaal goed afgekoeld zijn ze stevig en kun je de kaastaco’s vullen met spaghetti en gehaktballetjes. Garneer tot slot met de peterselie.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*