Kabeljauw met chorizo en kikkererwten in tomatensaus

Kabeljauw met chorizo en kikkererwten in tomatensaus

Vandaag lekker weer eens een visje op het menu! Kabeljauw met chorizo en kikkererwten in tomatensaus is een soort stoof met Spaanse invloeden. Bij een stoof denk je snel aan veel tijd maar dit heb je in een half uur op tafel staan! Op zich is het gerecht al compleet genoeg maar als je er iets bij mist, dan is knapperig brood lekker of, zoals ik heb gedaan, pasta.

Kabeljauw

Kabeljauw is echt een zalige vissoort maar ook wel een vrij prijzige. Dit omdat het een ‘schaarse’ vis is. Niet dat het niet verkrijgbaar is, maar deze vis bevindt zich sinds de jaren negentig van de vorige in een zeer kritieke toestand. Tientallen jaren van overbevissing hebben geleid tot een enorme uitputting van de bestanden, die zelfs in sommige grote visgronden, bijvoorbeeld bij Newfoundland, zijn ingestort. Let er bij kabeljauw dus op dat het een MSC keurmerk heeft (doe dat overigens bij alle vis). Vind je kabeljauw te duur, dan is koolvis (Alaska pollak) een prima vervanger. Je vindt ze in de supermarkt als samengeperste vierkante blokjes, die zijn heel goedkoop, maar ook als filets.

Ingrediënten

  • 4 kabeljauwfilets
  • 200 gr chorizo aan één stuk
  • Blik (400 gr) tomatenblokjes
  • Blik (400 gr) kikkererwten
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ bakje peterselie
  • ½ tl (gerookt) paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: zeef/vergiet, hapjespan

Aan de slag!

  1. Spoel de kikkererwten af in een zeef of vergiet en laat uitlekken. Snijd de chorizo in heel kleine blokjes, snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  2. Verhit de olie op middelhoog vuur in een hapjespan en fruit de ui ca. 5 minuten tot deze glazig begint te worden. Voeg de chorizo toe en bak een paar minuten mee tot het vet gaat afgeven. Doe de knoflook erbij en bak een minuut mee.
  3. Voeg de tomatenblokjes toe plus een half blik water en paprikapoeder, oregano en de helft van de peterselie. Breng op smaak met zout en peper en breng aan de kook. Draai het vuur laag.
  4. Kruid de kabeljauw met zout en peper en snijd ze in stukken.
  5. Schep de kikkererwten door de tomatensaus en leg de kabeljauw erin. Laat ca. 7 minuten zachtjes pruttelen tot de vis gaar is.
  6. Verdeel over borden met wat je er verder bij eet en garneer met de rest van de peterselie.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*