Karnıyarık (gevulde aubergine)

Karnıyarık (gevulde aubergine)

Als je al je recepten aan het doorspitten bent (ja, ik leg al heel lang alles vast wat ik maak, zowel digitaal als op ouderwets papier), dan kom je er pas achter dat wat ik op deze blog heb gepubliceerd nog maar een fractie is van al mijn gekokkerel. Neem nou deze karnıyarık. En nee, ik ben de puntjes op de i’s niet vergeten, het is een Turkse letter met een bepaalde klank die anders is dan de i met puntje. Anyway… karnıyarık dus. Gevulde aubergine op z’n Turks. Overigens met een grappige betekenis, want letterlijk betekent het ‘gespleten buik’. Ik heb het al zeker een jaar niet meer gemaakt en nu ik het in mijn archieven weer tegenkwam, gaat het absoluut binnenkort weer eens op mijn menu!

Ingrediënten

  • 2 aubergines, gewassen en in de lengte gehalveerd
  • 250 gr lamsgehakt
  • 1 blik (400 gr) gepelde tomaten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 grote tomaat, in partjes of plakjes
  • 4 verse groene pepers
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • Zonnebloemolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Benodigdheden: koekenpan, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Besprenkel de snijkant van de aubergines met wat olie en leg ze met de snijkant naar boven in de ovenschaal. Bak ze ca. 15 minuten in het midden van de oven zodat ze iets zachter worden.
  3. Verhit ondertussen wat olie in een koekenpan en bak hierin het gehakt met de ui en knoflook tot het gehakt rul en bruin is.
  4. Snijd ondertussen de gepelde tomaten zonder het aanhangend vocht in stukjes. Bewaar het vocht wel! Voeg de tomaten toe aan het gehakt en laat op laag vuur 5 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Neem de pan van het vuur en roer de peterselie erdoor.
  6. Neem de schaal uit de oven en snijd de binnenkant van de aubergines in de lengte in om ruimte te maken voor de saus. Druk de zijkanten iets naar buiten.
  7. Schep de saus in de aubergines. Verdeel de tomaten en een hele peper over de aubergines en schep het tomatenvocht uit het blik erover.
  8. Zet de schaal 30 tot 45 minuten in het midden van de oven. De tijd is afhankelijk van hoe groot de aubergines zijn en hoe zacht ze al zijn na de eerste keer bakken. Check dus na ca. 25 minuten en ga op je gevoel af.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*