
Karwijzaadbrood (kummelbrot)
Karwijzaadbrood, Kummelbrot in het Duits, heb ik tijdens weekendjes weg in Duitsland veel gegeten. Ik moest er pas weer aan denken en besloot zelf kummelbrood te bakken. Niet met gist, maar met baking soda zodat het deeg niet eerst hoeft te rijzen, maar zo de oven in kan!
Ingrediënten
- 500 gr volkorenmeel
- 50 gr bloem
- 1 el karwijzaad
- 2 tl baking soda
- 1 tl fijn zeezout
- 400 ml karnemelk
- Klein beetje gewone melk
- Materialen: bakpapier, kom
Aan de slag!
- Verhit de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng volkorenmeel, soda, karwijzaad en zout in een kom. Maak een kuiltje en voeg karnemelk toe. Roer van binnenuit met de vingers de meel door de melk, steeds een beetje meer, tot een samenhangend, zacht geheel dat net niet meer plakt. Als het nog geen samenhangend geheel vormt, voeg dan nog één of twee eetlepels gewone melk toe.
- Bestuif een werkblad met gewone bloem en kneed hierop het deeg een paar minuten losjes door, net lang genoeg tot het een losse bal is. Niet te lang, want het brood moet de oven in zolang de soda en karnemelk nog hun werk doen. Het deeg is ook niet zo elastisch als een gistdeeg.
- Maak er een mooie ronde vorm van, bestuif het bakpapier met wat bloem en leg het deeg erop. Kerf het deeg kruislings in met een scherp mes en bestuif ruim met nog wat bloem. Bak het brood in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten. Het brood moet na het bakken hol klinken als je er aan de onderkant op klopt.
- Laat op een rooster afkoelen als je een krokante korst wilt, of wikkel het in een schone theedoek als je een zachte korst wilt.
Advertentie
2 Comments