Käsespätzle mit röstzwiebeln

Käsespätzle mit röstzwiebeln

Spätzle is een pastagerecht wat wordt gegeten in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Wintersporters zullen dit zeker herkennen omdat het in vele (berg)restaurants op het menu staat. Doorgaans wordt het gegeten met kaas, maar er zijn ook varianten met gebakken ui (zoals dit recept) en spekjes. Om de echte spätzlevorm te krijgen, heb je echter wel een spätzlemaker (zeef, knijper of molen) nodig. Is het zelf maken van spätzle je teveel moeite, dan kun je trofie pasta (400 gr) gebruiken.

Ingrediënten

 • 500 gr bloem
 • 5 eieren
 • 200 ml mineraalwater met bubbels
 • 3 uien, in dunne halve ringen
 • 250 gr gruyère, geraspt
 • Boter
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Optioneel: 250 gr spekreepjes
 • Hulpmiddelen: kom, spätzlemaker, grote kookpan (4 l), koekenpan, vergiet, ovenschaal

Aan de slag!

 1. Begin met het spätzledeeg. Meng in een kom de bloem met de eieren, 1 theelepel zout en de helft van het water. Het deeg moet mooi glad zijn en dun genoeg zijn zodat het makkelijk van je lepel of spatel afglijdt. Voeg meer water toe indien dit niet het geval is.
 2. Breng een grote pan met water (4 liter) en wat zout aan de kook.
 3. Verhit wat boter in een koekenpan en bak hierin de uien op matig vuur tot ze bruin zijn. Als je ook spekjes wilt gebruiken, bak deze dan eerst krokant in een droge koekenpan. Schep ze eruit en bak dan de uien in het vrijgekomen spekvet.
 4. Maak de spätzle met de spätzlemaker snel boven de pan met het kokende water. (Of kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.) Laat koken tot ze gaan bovendrijven. Giet ze af in een vergiet, spoel af met koud water om de garing te stoppen en laat uitlekken.
 5. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de ovenschaal in met wat boter.
 6. Meng in de ovenschaal de spätzle met de uien (en spekjes) en de kaas. Breng op smaak met versgemalen peper.
 7. Zet de schaal ca. 20 minuten in het midden van de oven tot de kaas mooi gesmolten is.

Gebruik gerust andere kaassoorten voor dit recept, zolang de kaas maar wel goed smelt en een beetje ‘pit’ heeft.

[bol_product_links block_id=”bol_562c0087c6b1b_selected-products” products=”9200000002920834″ name=”spatzle” sub_id=”” link_color=”E6007E” subtitle_color=”3F3F3E” pricetype_color=”3F3F3E” price_color=”D94460″ deliverytime_color=”ACBB51″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*