
Katsu sando – een Japans broodje schnitzel
Als ik zeg dat ik een broodje schnitzel ga eten, dan vindt men dat waarschijnlijk maar gewoontjes. Of misschien zelfs een beetje raar; een schnitzel op brood??? Maar als ik zeg dat ik katsu sando ga eten, oei, dat is echt zó hipperdehip! Terwijl dat ook gewoon een broodje schnitzel is, maar dan op z’n Japans. Het broodje is komen overwaaien naar het westen en heeft hier een enorm populaire, hippe status verworven.
Katsu sando, het Japanse broodje schnitzel
De naam katsu sando is een samenvoeging van tonkatsu en sando (sandwich). Tonkatsu is de schnitzel van varkensfilet die doorgaans iets dikker is dan zijn dunne, platgeslagen Oostenrijkse broer. De schnitzels worden meestal met tonkatsusaus en gesneden witte kool geserveerd. Voor de katsu sando wordt de schnitzel met saus, en soms ook kool, tussen dikke sneden vierkant Japans wit melkbrood zonder korst geserveerd. Ik heb ook foto’s gezien waar het brood aan de buitenkant nog getoast is. Ik vermoed dat ze de hele sandwich dan nog even om en om toasten in de pan waarin de schnitzels gebakken zijn.
Je kunt melkbrood gebruiken en vierkant bijsnijden of casinobrood waar je de korstjes afsnijdt. Het lekkerste is als de sneetjes dikker zijn dan ons voorgesneden brood, dus kijk of je het in de supermarkt of bij de bakker ongesneden of dikker gesneden kunt kopen. In de supermarkt waar ik dagelijks kom is het mogelijk om bepaalde broden zelf te snijden in drie verschillende diktes, maar helaas verkopen ze melk- en casinobrood niet heel. Eet je liever geen varkensvlees, kipfilet is ook prima! Wel iets platter slaan als de kipfilet heel dik is.
Meer over de oorsprong van katsu sando lees je hier.
Ingrediënten
- 8 sneden witbrood
- 4 varkensfiletlapjes
- 2 el bloem
- 1 el maïzena
- 2 eieren
- 200 gr panko
- 2 el mayonaise (als je het kunt vinden: de Japanse mayonaise kewpie)
- Arachide- of zonnebloemolie
- Zout en peper
- Optioneel: fijngesneden witte kool of spitskool en citroensap
- Voor de saus:
- 6 el ketchup
- 2 el Worchestershiresaus
- 2 el sojasaus
- 75 ml sake (of droge sherry)
- 2 el mirin
- 1 el gladde mosterd (of als je het kunt vinden Japans mosterd)
- 1 el suiker
- 1 klein teentje knoflook, geperst
- Materialen: steelpannetje, sudderplaatje
Aan de slag!
- Roer alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en laat op laag vuur (op een sudderplaatje) ca. 10 minuten zachtjes pruttelen. Neem van het vuur en laat afkoelen.
- Zoals in de tekst boven al aangegeven moet het brood vierkant zijn en zonder korsten. Sla het vlees platter en snijd vierkant bij ter grootte van het brood. Kruid met zout en peper.
- Meng de bloem met de maïzena op een bord. Kluts in een diep bord de eieren los met een scheutje koud water. Doe de panko op een derde bord.
- Paneer het vlees door het eerst door de bloem te wentelen, vervolgens door het ei (even laten uitdruipen) en daarna door de panko.
- Verhit flink wat olie in een koekenpan en bak twee schnitzels tegelijk gaar en goudbruin krokant. Reken op ongeveer 4 minuten per kant. Laat uitlekken op keukenpapier en herhaal met de overige schnitzels.
- Besmeer 4 sneden brood met mayonaise. Beleg met een schnitzel en schep er wat saus op. Besmeer de rest van het brood met mayonaise, leg erop en druk goed aan. Snijd de katsu sando (diagonaal) door en serveer met de overgebleven saus.
- Wil je ook kool ertussen? Meng dan wat heel fijngesneden kool met een beetje citroensap en zout en peper. Verdeel de kool eerst over het brood en leg daarop de schnitzels.