Dit gerecht maak ik zo nu en dan; ik denk zo’n 4 tot 6 keer per jaar. Het grappige is, is dat dit ooit een ontbijtgerecht was in Groot-Brittannië. Maar hoe lekker ik het ook vind, als ontbijt moet ik er toch echt niet aan denken.
Kedgeree, oorspronkelijk khichri, is een rijstgerecht dat zijn oorsprong in India heeft, maar door de Britten in de 18e eeuw naar het westen is gebracht en is aangepast. Khichri is in India rijst met linzen en specerijen in de vorm van garam masala. In de Victoriaanse tijd stond het gerecht bij veel Britten op het menu als ontbijt, met daaraan toegevoegd gerookte schelvis. De Britten hebben de linzen veelal vervangen door erwten, waar ze in Groot-Brittannië gek op zijn. Bovendien gebruiken ze meestal kerrie om het gerecht te kruiden, wat toch echt iets anders is als de Indiase garam masala. Inmiddels wordt het in Engeland niet veel meer als ontbijt gegeten, maar gewoon als maaltijd en vaak ook als afsluiter na een avondje stappen, zoals wij meestal naar het broodje shoarma grijpen 😉
Mijn versie is met garam masala en in plaats van schelvis met gerookte makreel, wat gemakkelijker verkrijgbaar is.
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 4 gerookte makreelfilets, in stukjes
- 300 gr basmatirijst
- 600 ml warme visbouillon
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 100 gr doperwten (diepvries, ontdooid)
- 1 limoen, schoongeboend
- 2 tl garam masala
- 4 hardgekookte eieren, in partjes
- 20 gr verse bladpeterselie, fijngesneden
- 2 el zonnebloemolie
- Zout en versgemalen zwarte peper
- Hulpmiddelen: middelgrote braadpan met dikke bodem, fijne rasp
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Verhit de olie in de braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook met de garam masala tot de ui glazig is.
- Voeg de rijst, doperwten en bouillon toe en laat aan de kook komen. Laat vervolgens op laag vuur 20 minuten met het deksel op de pan pruttelen tot de rijst gaar is en alle vloeistof door de rijst is opgenomen.
- Rasp ondertussen de schil van de limoen en voeg dit samen met de makreel en driekwart van de peterselie aan de rijst toe.
- Knijp de limoen erboven uit en schep alles goed om. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de kedgeree met de partjes ei en strooi de rest van de peterselie erover.
[/directions]
Geef een reactie