Keto brood sandwich met kipfilet, spek en avocado

Keto brood sandwich met kipfilet, spek en avocado

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, dan kan ik me voorstellen dat je na een tijdje bepaalde producten enorm gaat missen zoals pasta, rijst en brood. Zo volgt mijn lief het Keto dieet en is dit allemaal uitgesloten. Zijn lunches bestaan altijd uit salades maar op de dagen dat hij bij mij is probeer ik daarmee af te wisselen door bijvoorbeeld eens geen sla te gebruiken maar andere groenten of ik maak een omelet wrap met vulling. Nou bedacht ik me echter dat ik zelf ook een aantal jaren geleden een tijdje geen koolhydraten at maar af en toe Keto brood maakte als broodvervanger, bij mij destijds bekend onder de naam oopsies. Nu heb ik dit voor mijn lief gemaakt als sandwich met kipfilet, spek en avocado.

Keto brood

Keto brood is vooral bekend onder de naam cloud bread, dus wolkenbrood. Dit omdat de textuur luchtig is en het er een beetje wolkachtig uitziet. Ook wordt het dus oopsies genoemd maar ik heb geen idee waar dat vandaan komt. Het brood is graanvrij, glutenvrij en koolhydraatarm want je maakt dit van eieren en roomkaas. Het is wel even wat werk want je moet de eieren splitsen, de eiwitten stijf kloppen, het eigeel met de roomkaas luchtig kloppen, vervolgens het eiwit door het eigeelmengsel spatelen en daarna nog bakken. Maar het is echt de moeite waard als je brood mist!

Je kunt met de smaken enorm variëren. Bijvoorbeeld door aan het eigeel zoetstof en kaneel toe te voegen voor een zoete variant. Of voeg aan het eigeel Italiaanse of Provençaalse kruiden of kerrie toe. En je kunt ook, wanneer je het beslag op de bakplaat hebt gelepeld, daar bijvoorbeeld chiazaad, sesamzaad of zonnebloempitten over strooien. Laat je fantasie de vrije loop!

Ingrediënten

  • Voor het Keto brood:
  • 3 grote eieren
  • 100 gr roomkaas
  • ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl fijn zeezout
  • ½ tl knoflookpoeder
  • Snufje peper
  • Citroensap
  • Voor de rest:
  • 200 gr gesneden kipfilet
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 1 avocado
  • 4 plakken kaas naar wens
  • 2 tomaten
  • 3 el mayonaise, suikervrij
  • 1 el sriracha
  • Fijngesneden ijsbergsla
  • Klein scheutje neutrale olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: 2 kommen waarvan 1 van glas of metaal, mixer, spatel, bakpapier, koekenpan, 2 kommetjes

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Ontvet de glazen of metalen kom met een stukje keukenpapier en citroensap. Doe dit ook met de klopper(s) van je mixer.
  2. Splits de eieren. Zorg ervoor dat er geen spoortje eigeel bij het eiwit zit. Doe het eiwit met een snufje zout in de ontvette kom en het eigeel in de andere kom. Klop de eiwitten stijf tot ze glanzend zijn en pieken vormen. Je moet de kom uiteindelijk ondersteboven kunnen houden zonder dat het eiwit eruit loopt. Klop in de andere kom de eidooiers met de roomkaas, knoflookpoeder, peper en bakpoeder luchtig.
  3. Spatel de eiwitten voorzichtig door het dooiermengsel. De lucht moet er zoveel mogelijk inblijven, dus echt enkel spatelen en niet roeren of kloppen!
  4. Lepel 8 afgeplatte hoopjes op de bakplaat en maak ze met een spatel wat vierkanter. Bak het Keto brood in het midden van de oven in 20 tot 30 minuten luchtig en gaar en laat afkoelen.
  5. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak het spek krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  6. Prak het vruchtvlees van de avocado met wat peper en zout, meng de mayonaise met de sriracha en snijd de tomaten in plakjes. Leg de tomaten op keukenpapier zodat teveel aan vocht eruit kan trekken.
  7. Bestrijk 4 van de oopsies met het mayonaisemengsel en de andere 4 met avocado. Beleg die met de mayonaise met sla, tomaat, kaas, kipfilet en spek en leg die met avocado er ondersteboven op. Snijd de sandwiches diagonaal door.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*