Keto gnocchi in Toscaanse saus met spinazie

Keto gnocchi in Toscaanse saus met spinazie

Mijn nieuwe liefde vertelde mij pas dat hij gnocchi zo lekker vindt, alleen mag hij dat nu niet omdat hij het Keto dieet volgt. Dus ook op de dagen dat hij bij mij is, houd ik daar rekening mee. Ik laat me echter niet uit het veld slaan, ik denk in oplossingen. En ik hoef het niet eens zelf op te lossen want er is genoeg online te vinden en dus ook gnocchi. In Keto termen: fat head gnocchi. Ik heb ze gecombineerd met een Toscaanse tomaten-roomsaus, verse spinazie en pijnboompitjes en krokant gebakken rauwe ham als topping.

Keto gnocchi

Wie gnocchi kent, weet dat ze zijn gemaakt van een deeg van bloem, aardappel en ei. Totaal niet koolhydraatarm en dus ook niet Keto friendly. Fat head betekent in Keto termen dat je een ‘deeg’ maakt van kaas, roomkaas, ei en amandel- of kokosmeel. Voor de gnocchi heb ik de roomkaas echter weggelaten om het deeg wat steviger te houden. Doorgaans is mozzarella de meest gebruikte kaas voor fat head deeg. Echter niet de verse witte bollen maar geraspte mozzarella, die is steviger en rijper. En ook gewoon in elke supermarkt te vinden.

Ingrediƫnten

  • Voor de keto gnocchi:
  • 170 gr geraspte mozzarella (zie boven)
  • 40 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 170 gr amandelmeel + extra
  • 1 heel ei
  • 1 eidooier
  • 50 gr boter
  • Voor de roomsaus:
  • 250 ml room
  • 200 gr roomkaas
  • 450 gr verse spinazie, gewassen
  • 150 gr rode pesto of tomatentapenade
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Verder nodig:
  • 2 el pijnboompitjes
  • Paar plakken rauwe ham
  • Neutrale olijfolie
  • 1 tl zout
  • Materialen: koekenpan, kom, kookpan, hapjespan

Aan de slag!

  1. Verhit een koekenpan en rooster de pijnboompitjes tot ze beginnen te kleuren. Neem uit de pan. Verhit 2 theelepels olie in de koekenpan en bak hierin de plakjes rauwe ham krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  2. Klop ondertussen het hele ei en de eidooier los in een kom.
  3. Laat op heel laag vuur de boter smelten in een pannetje. Voeg beetje bij beetje de mozzarella en Parmezaan toe tot alles gesmolten is. Neem de pan van het vuur en roer eieren en vervolgens amandelmeel erdoor.
  4. Bestuif een werkvlak met wat amandelmeel en kneed hierop het ‘deeg’ nog even door. Verdeel in 3 porties en maak van elke portie een rol van ca. 2 cm breed. Snijd de rollen in stukjes van ca. 2,5 cm en druk er licht met een vork ribbeltjes in.
  5. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de gnocchi goudbruin. Verwarm tegelijk de room met de roomkaas en pesto of tapenade in een hapjespan. Laat hierin handje voor handje de spinazie slinken.
  6. Breng de roomsaus op smaak met zout en peper, schep de gnocchi erdoor en warm nog even door.
  7. Verdeel de gnocchi over borden of kommen en garneer met verkruimelde rauwe ham en pijnboompitjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*