Keto noedelsoep met biefstuk en oesterzwammen

Keto noedelsoep met biefstuk en oesterzwammen

Bij noedelsoep denk je misschien: “Huh, keto? Dat kan helemaal niet!” Maar het kan wel, je leest het hieronder. Ik ben echt dol op soep en eet graag zo nu en dan een Aziatische noedelsoep. Maar omdat lief bij me was moest het koolhydraatarm vanwege zij dieet. De noedels, biefstuk en oesterzwammen zijn de hoofdingrediënten met daarover een zalige bouillon. De biefstuk is overigens wel rauw. Heb je dat liever niet, dan even om en om bakken maar wel een beetje rosé houden.

Keto noedelsoep

Binnen het keto dieet zijn noedels niet toegestaan omdat die koolhydraten leveren. Er is echter een  uitzondering en dat zijn shirataki noedels. Dit zijn doorschijnende, geleiachtige Japanse noedels gemaakt van de knol van de konjak yam. Ze maken deel uit van de traditionele Japanse keuken, maar worden ook gewaardeerd door mensen met een allergie of intolerantie voor tarwe, gluten of eieren, of door mensen die een dieet volgen vanwege hun lage calorische waarde. Het woord shirataki betekent ‘witte waterval’, verwijzend naar het uiterlijk van deze noedels. Shirataki noedels zijn gemaakt van 97 procent water en 3 procent konjak, dat glucomannan bevat. Dit is een in water oplosbare voedingsvezel. Ze bevatten zeer weinig verteerbare koolhydraten en voedselenergie en hebben van zichzelf weinig smaak. Dat maakt echter niet want de bouillon voor deze noedelsoep is enorm umami!

Shirataki noedels vind je in de Aziatische supermarkt maar ook bij de Jumbo en AH. Note: Als je de verpakking open maakt, dan ruikt het een beetje visachtig maar dit hoort. Het is dus niet bedorven!

Ingrediënten

  • 400 gr shirataki noedels
  • 250 gr biefstuk
  • 1 bakje (150 gr) oesterzwammen
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 ui
  • Stukje gember
  • 3 teentjes knoflook
  • 60 ml sojasaus
  • 2 el vissaus
  • 60 ml rijstazijn
  • 2 eieren
  • Paar takjes koriander
  • 2 bosuitjes
  • 1 vel nori
  • Geroosterd (zwart) sesamzaad
  • 1 el neutrale olie
  • Versgemalen peper
  • Materialen: rasp, soeppan, kookpan of eierkoker, koekenpan, vergiet

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en de knoflook en rasp gember tot je ca. een eetlepel hebt. Scheur de oesterzwammen in stukjes.
  2. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui tot deze zacht is. Voeg knoflook en gember toe en fruit een minuut mee.
  3. Voeg de oesterzwammen, bouillon, sojasaus, rijstazijn en vissaus toe en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met peper. Kook tegelijk de eieren halfhard of hard en laat even afkoelen in koud water, pel en halveer ze.
  4. Snijd ondertussen de biefstuk in dunne plakjes en de bosuitjes schuin in stukjes van een halve centimeter. Rooster het vel nori even in een droge koekenpan en verkruimel of snijd in reepjes. Spoel de shirataki noedels af, koken is niet nodig.
  5. Verdeel de noedels en de biefstuk over grote kommen en schep de bouillon erop. Garneer de noedelsoep met een half ei, bosui, nori, wat blaadjes koriander en sesamzaad.

Meer noedelsoep:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*