Kikkererwten met olijven, kappertjes, ui en feta

Kikkererwten met olijven, kappertjes, ui en feta

Op het moment van dit schrijven is het maandag en dat betekent meatless monday, al eet ik vaker in de week geen vlees. Vaak een AVG’tje (aardappels, vlees, groenten) waarbij de V dan voor een vegaproduct staat in plaats van vlees. De groenten bijna altijd een salade en aardappels gebakken in de pan of geroosterd in de oven. Niet de moeite van het delen waard want dat is gewoon een maaltijd in elkaar flansen. Maar eens in de paar weken wil ik weer iets nieuws wat vegetarisch is en dat is deze keer kikkererwten met olijven, kappertjes, ui en feta in de oven gegaard in een ruime hoeveelheid olijfolie. Allemaal ingrediënten waar ik dol op ben!

Kikkererwten als vleesvervanger

Kikkererwten zijn hartstikke gezond. Ze zijn een bron van eiwitten, ijzer en B-vitamines en daarom ook zo goed als vleesvervanger. Per 100 gram bevatten ze 19 gram eiwitten. Bovendien bevat deze peulvrucht een hoog gehalte tryptofaan, een aminozuur wat niet door je eigen lichaam wordt aangemaakt en alleen uit voeding gehaald kan worden. Tryptofaan maakt serotonine en melatonine aan in je lichaam, en het is bekend dat serotonine je stemming verbetert en melatonine ervoor zorgt dat je beter slaapt. En verder zijn kikkererwten een bron van vezels en trage koolhydraten.

Ter vergelijking: kip bevat per 100 gram 27 gram eiwitten en biefstuk 25 gram, dus de kikkererwten komen aardig in de buurt. Ik heb het recept gehalveerd (op de foto is ook de helft van dit recept) voor mij alleen en er dan verder niets bij gemaakt maar het gewoon gegeten met een stuk knapperig boerenbrood om in de olijfolie te dippen. Je kunt natuurlijk nog iets wat je lekker vindt erbij serveren maar voor mij is dit gerecht op zichzelf al heel vullend.

Ingrediënten

  • 500 gr gare kikkererwten
  • 100 gr feta
  • 1 kleine ui
  • 1 potje kappertjes
  • Handje zwarte olijven
  • 1 tl chilivlokken
  • 3 takjes tijm
  • 1 citroen
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 200 ml milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: ovenschaal, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Laat de kikkererwten, olijven en kappertjes uitlekken. Snipper de ui en halveer de olijven.
  3. Meng de kikkererwten met de ui, kappertjes, olijven, tijm, chilivlokken, paprikapoeder en wat zout en peper in een ovenschaal en giet de olie erover. Snijd de citroen in plakjes en leg er bovenop. Dek af met aluminiumfolie en zet de schaal 45 minuten in het midden van de oven. De olie moet lekker bubbelen en de kikkererwten goed zacht zijn.
  4. Neem de schaal uit de oven en verkruimel de feta erover. Laat even staan tot de olie niet meer bubbelt.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*