Kikkererwtensalade met feta

Kikkererwtensalade met feta

Kikkererwten heb ik echt altijd in de voorraadkast, zowel in pot of blik als gedroogd. Sowieso omdat ik best regelmatig falafel en hummus maak, en zo af en toe geroosterde kikkererwten als snack. En soms verwerk ik ze in een salade, zoals deze met feta. Kikkererwten zijn een bron van eiwitten, ijzer en B-vitamines en daarom ook zo goed als vleesvervanger. Bovendien bevat deze peulvrucht een hoog gehalte tryptofaan, een aminozuur wat niet door je eigen lichaam wordt aangemaakt en alleen uit voeding gehaald kan worden. Tryptofaan maakt serotonine aan in je lichaam, en daarvan is bekend dat het je stemming verbetert en ervoor zorgt dat je beter slaapt. Een soort natuurlijke happy pills dus ūüėČ

Als ik deze salade maak, dan is dat meestal al lunch. Het recept is voldoende als lunchsalade voor vier personen. Wil je dit als avondmaaltijd eten, dan is het eerder voor twee personen. Ik raad het niet aan om deze salade te eten als bijgerecht als je ook al iets van aardappels, rijst of pasta eet, want kikkererwten zijn¬†eveneens een bron van koolhydraten en dan wordt het zo dubbelop. Of je moet daarna nog een paar uur keihard sporten¬†om al die koolhydraten weer te verbranden ūüėČ Of je kikkererwten uit pot/blik of gedroogd wilt gebruiken, moet je zelf weten. Maar in het laatste geval moet je ze dan natuurlijk wel eerst nog uren laten wellen en daarna nog koken.

Ingredi√ęnten

  • 2 blikken (√† 400 gr) kikkererwten
  • 200 gr feta, verbrokkeld
  • 1 rode ui, grof gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 bosuitjes, in grove ringetjes
  • 20 gr¬†platte peterselie, grof gehakt
  • 10 gr bieslook, grof gehakt
  • Optioneel: snufje chilivlokken
  • 1¬†el milde olijfolie
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • Sap van een halve citroen
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: zeef of vergiet, koekenpan, schuimspaan, schaal

Aan de slag!

  1. Doe de kikkererwten in een zeef of vergiet, spoel ze goed af en laat uitlekken.
  2. Verhit de milde olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de rode ui tot deze wat zachter en glazig is. Voeg de knoflook toe en fruit kort mee, hooguit een minuut. Als je van een beetje pit houdt, dan kan je tegelijk met de knoflook naar smaak chilivlokken meefruiten. Schep de uien met een schuimspaan uit de pan en laat op een bord afkoelen.
  3. Meng in een schaal de kikkererwten met de peterselie, bieslook, bosui, feta, uienmengsel, citroensap en de extra vergine olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*