Kip in pindakaas en kokos met raita, rijst en papadums

Kip in pindakaas en kokos met raita, rijst en papadums

Kip met pindakaas klinkt misschien een beetje gek maar denk aan een sateetje met pindasaus en dan valt het wel mee toch?! Gerechten met een vorm van pindasaus of pindakaas komen veel voor in Aziatische en ook Afrikaanse landen. Deze versie is Aziatisch met een Indiase twist omdat ik frisse raita en en knapperige papadums erbij heb. En uiteraard eet je rijst bij iets als dit.

Raita lijkt op Griekse tzatziki en Turkse cacık met als verschil dat hierin geen dille wordt gebruikt maar munt en koriander. Als je echt een lekker dikke raita wilt, neem dan een dubbele hoeveelheid yoghurt en laat uitlekken tot hangop.

Pindakaas

Ik ben echt dol op pindakaas en maak daar ook altijd pindasaus mee. Logisch uiteraard maar ik bedoel dat ik nooit pindasaus koop en het altijd zelf maak. Ik koop echter altijd 100% pindakaas, dus zonder enige andere toevoeging zoals palmvet of -olie (wat discutabel is vanwege milieu en ontbossing), suiker en zout. Ik maak het overigens ook wel eens zelf. Echt niet moeilijk want het is gewoon een kwestie van pinda’s net zo lang in een keukenmachine laten draaien tot het pindakaas is. En dat bewaar ik dan in een gesteriliseerde weckpot.

Ingrediënten

  • Voor de kip in pindakaas:
  • 500 gr kip, dijen of filet naar wens
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 rode pepers
  • Stukje verse gember
  • 2 tl garam masala
  • 100 gr pindakaas
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
  • Bakje koriander
  • Voor de raita:
  • 250 gr Griekse of Turkse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 4 takjes munt
  • 2 takjes koriander
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ teentje knoflook
  • Verder nodig:
  • Pakje papadums
  • Basmati rijst
  • 2 el zonnebloem- of arachideolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: zeef, grove rasp, kom, fijne rasp, kookpan, hapjespan

Aan de slag!

  1. Maak eerst de raita. Schil de komkommer, halveer in de lengte en schraap de zaden eruit. Die moeten echt eruit anders wordt de raita te waterig. Rasp de komkommer grof, doe in een zeef en bestrooi met wat zout. Laat een kwartiertje uitlekken en knijp daarna nog zoveel mogelijk vocht eruit. Meng in een kom met de yoghurt. Hak de knoflook, muntblaadjes en korianderblaadjes fijn en meng samen met de komijn door de yoghurt. Breng op smaak met wat zout en peper. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  2. Snijd de kipdijfilet in stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook in dunne plakjes. Rasp een stukje gember tot je ca. 2 theelepels hebt. Snijd de pepertjes fijn, naar wens met of zonder zaden en zaadlijsten. Hak de helft van de koriander fijn.
  3. Breng voor de rijst een pan water met wat zout aan de kook.
  4. Verhit ondertussen een lepel olie in een hapjespan en bak de kip snel goudbruin. Schep uit de pan op een bord. Doe weer een lepel olie in de pan en fruit de ui een paar minuten. Voeg de knoflook, pepertjes en gember toe en bak een minuut mee. Doe dan de garam masala erbij en bak wederom een minuut.
  5. Roer de pindakaas, kokosmelk en tomatenblokjes erdoor en breng aan de kook. Schep de kip en koriander erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat 30 minuten zachtjes sudderen tot het geheel is ingedikt.
  6. Kook ondertussen de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Giet af, doe terug in de pan en laat met het deksel erop 10 tot 15 minuten droogstomen. Tussendoor een keer omscheppen. Plan dit zo zodat de rijst en kip tegelijk klaar zijn.
  7. Verdeel rijst en kip over diepe borden en garneer met wat blaadjes koriander. Serveer de raita en papadums er apart bij.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*