Kip stroganoff

Kip stroganoff

Beef stroganoff is bij vrijwel iedereen wel bekend, maar het is ook echt heerlijk met kip! Ik kreeg onlangs een tip van iemand om het met kip te maken en dus heb ik dat gedaan. Ik eet graag kip, de laatste tijd zelfs vrij vaak omdat ik wil minderen met rood vlees. In dit soort recepten gebruik ik echter wel de vettere kipdijfilet in plaats van gewone kipfilet omdat het vet veel smaak geeft en het vlees dan ook minder droog is. De wodka mag trouwens niet ontbreken voor de smaak. Je hoeft je niet druk te maken om de alcohol (met kinderen), want dat verdampt tijdens het inkoken. Het gerookte paprikapoeder kun je ook vervangen voor gewone, maar mijn advies is om wel gerookte te gebruiken omdat dat ook voor een intensere smaak zorgt. Bij grotere supermarkten kun je het doorgaans wel vinden (in een rood, vierkant blikje).

Ingrediënten

  • 800 gr kip(dij)filet, in blokjes van ca. 3-4 cm
  • 300 gr kleine champignons, in kwarten of plakjes
  • 1 ui, in dunne halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 80 ml wodka
  • 100 ml kippenbouillon (recept)
  • 200 ml slagroom
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • Snufje cayennepeper
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 50 gr boter
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: hapjespan, schuimspaan

Aan de slag!

  1. Verhit de boter op matig vuur in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook ca. 2 minuten.
  2. Doe het vuur hoger, voeg de kip en champignons toe en bak ca. 5 minuten al omscheppend mee. Schep alles met een schuimspaan uit de pan en doe op een bord.
  3. Doe het vuur nog hoger, voeg de wodka en bouillon toe tot het begint te koken en laat tot een derde inkoken terwijl je eventuele aanbaksels losroert.
  4. Voeg de room, paprikapoeder en cayennepeper toe en laat op laag vuur indikken. Breng de saus op smaak met zout en peper.
  5. Voeg het kipmengsel met de peterselie toe en warm nog even door.

Tip: is de saus te dun naar jouw smaak, maak dan een papje van een eetlepel maïzena met een scheutje koud water en roer dit door de saus voordat je de kip weer toevoegt. 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*