Kipdijfilet in tomatensaus met kappertjes en olijven

Kipdijfilet in tomatensaus met kappertjes en olijven

De afgelopen dagen ben ik echt weer bezig met dingen opmaken. Dan struin ik door de voorraadkast, koelkast en vriezer en kijk wat ik nog kan gebruiken binnen een nieuw weekmenu. En zo lag er dus in de vriezer ook een eenzame kipdijfilet. Niet genoeg om in bijvoorbeeld een pasta of ovenschotel te verwerken maar voor mij wel genoeg om zo te eten. Niet als onderdeel van een gewoon AVG’tje maar een beetje op z’n Grieks in een tomatensaus van verse tomaten met kappertjes, olijven en gyroskruiden. En dan lekker simpel Turkse boterrijst erbij!

Kipdijfilet of kipfilet?

Als je wilt, kun je natuurlijk ook gewoon kipfilet gebruiken maar ik vind zelf kipdijfilet nog lekkerder. Dit stukje kip is malser en ook iets vetter dan kipfilet. De naam klopt ook eigenlijk niet helemaal want kipdijfilet komt van de bil, maar ja, kipbilfilet klinkt toch wat minder lekker 😉 Dat verklaart trouwens ook waarom de kipdijfilet malser is, want de bil van de kip moet veel harder werken dan de borst, waar kipfilet van wordt gesneden. Bovendien is voor mij als ik kip echt zo eet, dus niet ergens in verwerkt, een kipfilet al snel teveel omdat die groter is dan kipdijfilet. Zo’n stukje dij is voor mij precies goed!

Ingrediënten

  • 4 kipdijfilet
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el kappertjes
  • Handje zwarte olijven
  • 1 el gyroskruiden (recept)
  • 2 el (30 ml) neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: koekenpan, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en hak de knoflook. Halveer de olijven of snijd ze in ringetjes en snijd de tomaten met het vocht in kleine stukjes. Kruid de kipdijfilet met zout en peper.
  2. Verhit een lepel olie in een koekenpan en bak de kip op middelhoog vuur aan beide kanten bruin. Verlaag het vuur en laat nog rustig garen. In totaal ca. 15 minuten. Neem uit de pan en laat afgedekt met aluminiumfolie rusten.
  3. Doe weer een eetlepel olie in de pan en bak de ui en tomaten met de gyroskruiden ca. 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee. Voeg 120 ml water toe en laat ca. 10 minuten zachtjes sudderen.
  4. Roer de kappertjes en olijven door de tomatensaus en leg de kip erin. Laat nog 2 tot 3 minuten achtjes doorwarmen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*