Kipdijfilet met knoflook en rozemarijn

Kipdijfilet met knoflook en rozemarijn

Gisteren maakte ik Mediterrane bloemkoolrijst maar daar moest natuurlijk nog wel iets bij, iets wat er qua smaken bij past. En tsja, ik ben nou eenmaal een liefhebber van kip dus werd het kipdijfilet met heel veel knoflook en rozemarijn. Schrik niet door de hoeveelheid knoflook. Na het aanbakken van de kip laat je deze nog een tijdje sudderen met de knoflookteentjes in de schil. Hierdoor wordt de knoflook heel zacht van smaak. Naar wens knijp je de teentjes uit de schil en smeer je dit over de kip.

Kipdijfilet of kipfilet?

Als je wilt, kun je natuurlijk ook gewoon kipfilet gebruiken maar ik vind zelf kipdijfilet nog lekkerder. Dit stukje kip is malser en ook iets vetter dan kipfilet. De naam klopt ook eigenlijk niet helemaal want kipdijfilet komt van de bil, maar ja, kipbilfilet klinkt toch wat minder lekker 😉 Dat verklaart trouwens ook waarom de kipdijfilet malser is, want de bil van de kip moet veel harder werken dan de borst, waar kipfilet van wordt gesneden. Bovendien is voor mij als ik kip echt zo eet, dus niet ergens in verwerkt, een kipfilet al snel teveel omdat die groter is dan kipdijfilet. Zo’n stukje dij is voor mij precies goed! En in dit geval laat je de kip ook nog een tijdje sudderen waardoor dat beetje vet van de dij wel fijn is zodat de kip niet te droog wordt.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 4 kipdijfilets
  • 1 bol knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 tl kipkruiden
  • 2 el bloem
  • 300 ml droge witte wijn
  • 1 el neutrale olijfolie
  • 25 gr boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: koekenpan met deksel

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Maak de teentjes knoflook los maar pel ze niet.
  2. Meng in een bord de bloem met de kipkruiden en wentel de kipdijfilet erdoor.
  3. Verhit de olie en boter in een koekenpan goed heet. Bak de kipdijfilet op hoog vuur snel aan tot beide kanten mooi goudbruin zijn.
  4. Voeg de knoflook en rozemarijn toe, schenk de wijn erbij en maal er wat zout en peper over. Verlaag het vuur, doe het deksel op de pan en laat ca. 30 minuten zachtjes sudderen tot de kip gaar en de saus wat ingedikt is.
  5. De knoflook serveer je bij de kip zodat je die uit de velletjes kunt knijpen.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *