Kipfilet in romige honing-mosterdsaus

Kipfilet in romige honing-mosterdsaus

Ik had nog kipfilet in de vriezer en nee, niet gehamsterd vanwege de coronaquarantaine 😉 Ik koop kipfilet meestal per vier tegelijk en wat ik niet nodig heb gaat de vriezer in. Elke zondag maak ik mijn maaltijdplanning voor de komende week en dan kijk ik wat er allemaal nog in huis is om in de planning mee te nemen. Sowieso wat in nog in de koelkast ligt en eerst op moet. Deze week had ik niet veel restjes meer in de koelkast maar nog wel van alles in de vriezer. Normaliter doe ik elke dag of om de dag boodschappen maar door de coronacrisis nu alleen op maandagochtend voor de hele week. Dan moet je nog slimmer plannen want je wilt natuurlijk wel dat alles wat je later in de week nodig hebt nog vers is. Ik kan sowieso niet zonder de vriezer omdat ik vaak eten over heb, maar in deze tijd is het helemaal een uitkomst. Dus kwam er een kipfilet uit de vriezer en besloot ik om deze in een zalig romige honing-mosterdsaus te maken. Wat je erbij eet is helemaal aan jou. Ik vond spaghetti hier heerlijk bij in combinatie met de saus. De spaghetti heb ik op smaak gebracht met extra vergine olijfolie en droge aglio, olio e peperoncino mix en er nog wat rucola doorheen geschept.

Kipfilet in honing-mosterdsaus

Ik ben echt dol op kip maar ik hou niet van kluiven dus daarom eet ik meestal kipfilet of kipdijfilet (wat iets vetter is). Kip met bot eet ik altijd met mes en vork en als het kleine vleugeltjes en pootjes zijn, dan pluk ik het vlees met mijn vingers van het bot 😆 Kluiven heb ik van kinds af aan al een hekel aan gehad. Waar ik ook echt niet van hou is honing. Als ik het al ruik ga ik zowat over m’n nek. Toch heb ik altijd een flesje vloeibare honing in huis want ik heb een uitzondering: ik vind een beetje in combinatie met mosterd wel lekker! Bij een barbecue of gourmetten maak ik altijd een koude honing-mosterdsaus met dille en een honing-mosterddressing regelmatig voor een salade.

Overigens wordt honing meestal beschouwd als een gezonde vervanger van suiker maar feit is dat honing ook gewoon suiker is (80%, de rest is water), maar dan in vloeibare vorm. Teveel hiervan is dus net zo slecht voor je als gewone suiker. Je lichaam verwerkt honing op exact dezelfde manier als alle andere soorten suiker (waaronder ook stropen en siropen zoals palm, agave, esdoorn etc.) Beweeg je niet genoeg, dan zet je lichaam het om in vet. Meer feiten, en ook fabels, over honing lees je hier.

Ingrediënten

 • 4x kipfilet of kipdijfilet
 • 250 ml slagroom
 • 80 ml kippenbouillon
 • 2 el mosterd (ik heb 1 gladde en 1 grove gebruikt)
 • 1 el honing
 • 1 el verse dille
 • Knoflookpoeder
 • Bloem
 • 1 el milde olijfolie
 • 3 el boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: hapjespan

Aan de slag!

 1. Kruid de kipfilet met knoflookpoeder, peper en zout en wentel ze door de bloem.
 2. Verhit de olie en 1 lepel boter op middelhoog in een hapjespan. Bak de kipfilet 4 tot 5 minuten per kant tot ze goudbruin zijn. Neem uit de pan en leg op een bord.
 3. Verlaag het vuur en doe de rest van de boter, de kippenbouillon, mosterd en honing in de pan en roer tot een glad geheel. Roer de room en dille erdoor en breng zachtjes aan de kook. Leg de kip in de honing-mosterdsaus en laat nog ca. 5 minuten zachtjes koken tot de saus is ingedikt. Check 1 kipfilet of het door en door gaar is door het een stukje in te snijden op het dikste deel. Anders nog even met het deksel op de pan een paar minuten door laten pruttelen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*