Kippensoep

Kippensoep

Kippensoep… wie kreeg het vroeger niet bij moeders thuis wanneer je een fikse griep had? Kippensoep staat al eeuwen bekend om zijn ‘geneeskrachtige’ werking. Er wordt zelfs wel eens gezegd dat een goede kippensoep de doden kan laten opstaan. Beetje overdreven natuurlijk, maar deze soep mag zeker niet worden onderschat. Behalve dat het gewoon heel erg lekker is, kent kippensoep verschillende gezondheidsvoordelen, zoals dat het een gunstig effect heeft op de darmen.

Al in de 12e eeuw beschreef de Joodse wijsgeer Maimonides dat kippensoep zou helpen bij verschillende ziekten en stoornissen, waardoor de soep vaak ook ‘Joodse penicilline’ wordt genoemd. Kippensoep werkt bijvoorbeeld goed om de ontstekingsreactie bij een griep of verkoudheid te verminderen. Kippensoep is licht verteerbaar en daarom bij uitstek geschikt voor zieke patiënten. Het bevat verschillende aminozuren in hun natuurlijke vorm, waaronder cysteïne. Dit maakt het slijm in de longen minder plakkerig waardoor het bij een luchtweginfectie makkelijker opgehoest kan worden. Daarnaast bevat kippensoep een schat aan mineralen voor een gezonde botopbouw en is dus een hulpmiddel bij artritis. De combinatie van calcium, magnesium, fosfor, silicium en verschillende sporenelementen maken kippensoep zo effectief op dit gebied. Bovendien is kippensoep een goed middel bij spijsverteringsproblemen.

De glycine in kippensoep  wordt bovendien door de lever gebruikt om glucose te maken wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is. Mensen met hypoglycemie kunnen dus ook echt baat hebben bij kippensoep. Voor de gezondheidseffecten moet kippensoep echter wel van scratch af vers gemaakt zijn met bepaalde ingrediënten die niet mogen ontbreken, zoals tijm en rozemarijn. Met een blik of zak soep bereik je de voordelen niet.

Ik maak eigenlijk altijd een grote pan en vries dan porties in. Het is altijd fijn om porties verse soep op voorraad in de vriezer te hebben voor als je eens geen tijd hebt om te koken.

Ingrediënten

  • 1,5 kg kippenbouten
  • 2 preien, gewassen
  • 2 middelgrote winterwortelen, geschild
  • 2 stengels bleekselderij
  • Bosje selderij
  • 1 ui, gepeld
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 10 hele peperkorrels
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • Stukje foelie
  • 75 gr fijne vermicelli
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Hulpmiddelen: soeppan, schuimspaan, zeef, grote kom

Aan de slag!

  1. Snijd één prei met het groen grof en één wortel in plakjes van ca. een cm. Halveer de ui en steek in elke helft aan de snijkant een laurierblaadje vast met een kruidnageltje. Snijd de bleekselderij in grove stukken.
  2. Doe dit alles met de kippenbouten, het bosje selderij, het teentje knoflook, de peperkorrels, tijm, rozemarijn, foelie en een theelepel zout in een soeppan en schenk er 2 liter water bij.
  3. Breng het geheel aan de kook. Laat de bouillon ca. 2 uur op laag vuur met het deksel op de pan trekken. Schep tussentijds het schuim eraf met een schuimspaan.
  4. Ondertussen snijd je het wit van de andere prei heel erg fijn en de andere winterwortel in piepkleine blokjes (brunoise).
  5. Schep de groenten, kruiden en kip met een schuimspaan uit de bouillon. Leg de kip op een snijplank en gooi de rest weg. Zeef de bouillon boven een kom en doe terug in de pan.
  6. Verwijder het vel van de kip, haal het vlees van de botten en pluk het vlees met twee vorken in fijne sliertjes. Doe het vlees terug in de pan en voeg de fijngesneden prei en wortel toe. Laat zo nog ca. een half uur op laag vuur zachtjes doorkoken.
  7. Voeg de vermicelli toe en laat nog even staan tot deze zacht is.
  8. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*