Kiprolletje met rauwe ham

Kiprolletje met rauwe ham

Involtini di pollo is Italiaans voor kiprolletje. En dat kan weer in heel veel varianten. Deze variant met verse salie in het midden en gewikkeld in prosciutto is wel een klassieker. Prosciutto is overigens gewoon Italiaans voor ham. Als je deze term echter in een recept tegenkomt, kun je doorgaans ervan uitgaan dat het om prosciutto crudo gaat; rauwe, gedroogde ham zoals Parmaham. Een gekookte hamsoort, zoals wij bijvoorbeeld achterham kennen, wordt in Italië prosciutto cotto genoemd. Naast de rauwe ham is de verse salie in het kiprolletje echt een smaakmaker. De smaak staat heel erg op zichzelf en laat zich lastig omschrijven en vervangen. Als je de smaak niet kent, proef dan eerst eens een stukje van een rauw blaadje. Vind je het net lekker, dan kun je ook verse tijmblaadjes gebruiken of eventueel basilicum. Verse basilicum verliest echter wel smaak bij verhitting.

Ingrediënten

 • 2 grote kipfilets
 • 8 blaadjes salie
 • 4 plakjes prosciutto
 • 2 el milde olijfolie
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Materialen: vershoudfolie, cocktailprikkers, koekenpan

Aan de slag!

 1. Sla de kipfilets één voor één plat tussen 2 laagjes vershoudfolie en snijd ze beiden in 2 gelijke delen.
 2. Leg op elke stukje 2 salieblaadjes en maal er zout en peper over. Rol de kipfilets op en omwikkel ze met een plakje prosciutto. Zet vast met een cocktailprikker.
 3. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kiprolletjes op hoog vuur snel rondom bruin en krokant.
 4. Doe een deksel op de pan en laat op laag vuur nog 20 minuten garen. Keer regelmatig.
 5. Verwijder voor het serveren de prikkers.

Variatietip: voeg nog een dessertlepeltje ricotta toe voordat je de kip oprolt. Je krijgt dan een soort van aangepaste cordon bleu op z’n Italiaans.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*