Kiprolletjes met prosciutto, mozzarella, tomaatjes en pesto

Kiprolletjes met prosciutto, mozzarella, tomaatjes en pesto

Buonissimo Italiaanse smaken gevangen in een stukje kip! Trouwe volgers weten wel dat ik echt dol ben op kip en dat het bijna elke week wel een keer op mijn menu staat. Ik gebruik kip in recepten met smaken uit alle windstreken maar het was alweer een tijdje geleden dat ik er iets typisch Italiaans mee maakte. Dat werd dus weer eens tijd want Italiaans is mijn favoriete keuken. Deze keer ben ik gegaan voor kiprolletjes gevuld met mozzarella, zongedroogde tomaatjes en pesto en omwikkeld met prosciutto. En erbij panzanella, een simpele Italiaanse salade met grote croutons.

Kiprolletjes en prosciutto

Kiprolletjes vertaald naar het Italiaans is involtini di pollo. Involtino, het enkelvoud, betekent letterlijk rollade. Maar in Italië is dat doorgaans niet zoals wij standaard rollade uit de winkel kennen; een stuk samengebonden mager vlees wat we een tijdje in de braadpan of oven garen. De Italianen rollen zelf het vlees op met een vulling en dan vaak in kleinere eenpersoonsporties, zoals in dit recept. Een echte klassieker als het gaat om kiprolletjes is met verse salie en prosciutto. Maar dat heb ik al zo vaak gemaakt dat ik nu eens voor een andere vulling ben gegaan.

En dan de prosciutto. Prosciutto is gewoon Italiaans voor ham. Als je deze term echter in een recept tegenkomt, kun je er doorgaans vanuit gaan dat het om prosciutto crudo gaat; rauwe, gedroogde ham zoals Parmaham. Een gekookte hamsoort, zoals wij bijvoorbeeld achterham kennen, wordt in Italië prosciutto cotto genoemd. Zoals gezegd is Parmaham dus ook prosciutto crudo maar dat mag alleen zo heten als het in de provincie Parma wordt gemaakt en dan onder heel strenge voorwaarden. Ook al is de ham wel in Parma gemaakt, het mag geen Parmaham heten als het niet aan al die voorwaarden voldoet. ‘Gewone’ prosciutto wordt in heel Italië gemaakt en is over het algemeen ook een stuk goedkoper.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 4 kipdijfilets
 • 4 plakken prosciutto
 • 1 bol mozzarella
 • 4 el pesto (recept)
 • Paar zongedroogde tomaatjes, uitgelekt
 • 1 el milde olijfolie
 • 100 ml droge witte wijn
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: vershoudfolie, prikkertjes, bakblik of ovenschaal

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes en de mozzarella in plakken.
 3. Leg de kipdijfilets tussen 2 laagjes vershoudfolie en sla ze goed plat. Kruid ze aan beide kanten met peper en zout.
 4. Bestrijk elk kiplapje royaal met pesto en beleg met een plak mozzarella en de tomaatjes. Rol ze op en wikkel er een plak prosciutto omheen. Zet vast met prikkertjes.
 5. Bestrijk een bakblik of ovenschaal met de olie en leg de kiprolletjes erin. Besprenkel met de wijn en bak de kiprolletjes in ca. 25 minuten gaar.

[/directions]

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *