Kipsaté burger met komkommer zoetzuur

Kipsaté burger met komkommer zoetzuur

Ik vond het weer eens tijd worden voor een lekkere burger! Maar ja, wilde ik gaan voor een klassieker, bijvoorbeeld mijn copycat Big Mac, of toch weer iets nieuws om te delen? Het werd iets nieuws met een Aziatische twist in de vorm van een kipsaté burger met komkommer zoetzuur, gefruite uitjes en koriander.

Kipsaté burger van kipdijfilet

Ik gebruikte voor deze kipsaté burger kipdijfilet maar als je wilt, kun je natuurlijk ook gewoon kipfilet gebruiken. Ik vind zelf kipdijfilet echter nog lekkerder. Dit stukje kip is malser en ook iets vetter dan kipfilet. De naam klopt ook eigenlijk niet helemaal want kipdijfilet komt van de bil, maar ja, kipbilfilet klinkt toch wat minder lekker 😉 Dat verklaart trouwens ook waarom de kipdijfilet malser is, want de bil van de kip moet veel harder werken dan de borst, waar kipfilet van wordt gesneden. Bovendien is voor mij als ik kip echt zo eet, dus niet ergens in verwerkt, een kipfilet al snel teveel omdat die groter is dan kipdijfilet. Zo’n stukje dij is voor mij precies goed! Gebruik je kipfilet, dan heb je genoeg aan één filet per twee personen. Je slaat de kip namelijk eerst nog wat platter en dan heb je echt genoeg aan een halve per persoon.

Ingrediënten

  • 4 (hamburger) broodjes
  • 4 kleine kipdijfilets
  • 150 gr satésaus (recept)
  • Sla (soort naar wens)
  • Paar takjes koriander
  • Gefruite uitjes (recept)
  • Voor de komkommer zoetzuur:
  • ¼ komkommer
  • 50 ml witte azijn
  • 25 gr suiker
  • ¼ tl chilivlokken
  • Snufje gemalen gember
  • Snufje gemalen laos
  • ¼ tl zout
  • Materialen: schaaf/mandoline, 2 schalen, kleine kookpan, bakblik, koekenpan of grillpan, optioneel: vleeshamer

Aan de slag!

  1. Begin met de komkommer zoetzuur. Snijd of schaaf hiervoor de komkommer in plakjes van ca. 3 mm en doe ze in een schaal.
  2. Breng de azijn met de suiker, chilivlokken, gember, laos en zout aan de kook en laat zachtjes koken tot zout en suiker zijn opgelost. Giet dit over de komkommer en vul aan met heet water tot alle komkommer net onder staat. Laat geheel afkoelen.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden of 200 hete lucht.
  4. Sla de kip wat platter en meng in een schaal met 100 gram van de satésaus. Leg ze in een bakblik en rooster 25 tot 30 minuten tot ze gaar zijn.
  5. Snijd ondertussen de broodjes open en toast ze op de snijkanten in een koekenpan of grillpan. Verwarm ook de rest van de satésaus.
  6. Bestrijk de onderste helften van de broodjes met wat satésaus en beleg met sla, komkommer zoetzuur en een kipdijfilet. Garneer elke kipsaté burger met gefruite uitjes en wat koriander en dek af met de bovenste helften.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*