Kipsaté in pindasaus van Hugo Kennis

Kipsaté in pindasaus van Hugo Kennis

Saté en pindasaus koop ik echt nooit in de winkel, saté zelf niets bij een slager, maar maak ik echt altijd zelf. En als ik saté maak, dan is het altijd kipsaté omdat ik dat gewoon lekkerder vind dan van varkensvlees. En ik durf eerlijk te zeggen dat ik gewoon fan ben van mijn eigen saté en saus. Maar als ik saté maak, dan is dat met name in de zomer voor op de barbecue. Een heel enkele keer doe ik het wel eens in de andere seizoenen in de grillpan. Maar nu zag ik een tijdje geleden, en onlangs in een herhaling, de kipsaté van Hugo Kennis op tv en vooral na die herhaling werd ik toch getriggerd om het eens op zijn manier te maken!

Kipsaté van Hugo Kennis

Hugo Kennis is een tv-chef die ik al kende van 24Kitchen maar ik denk dat hij bij de meeste mensen vooral bekend is van Eigen Huis & Tuin Lekker Leven, waarin hij elke werkdag in de keuken staat (en natuurlijk ook Expeditie Robinson). En daarin zag ik hem dus deze kipsaté maken op de manier van zijn bonusvader Ewald, die ook chefkok is geweest. In plaats van de kip op stokjes te rijgen en te grillen, bakt hij het even bruin aan en laat het daarna gaar smoren in pindasaus. En dat wilde ik dus ook wel eens proberen! Het recept is wel voor een flinke hoeveelheid maar je kunt het uiteraard ook halveren. Ik heb wel een grote hoeveelheid gemaakt want ik wist sowieso twee mensen die hiervoor te porren zijn en dat zijn mijn ouders. Twee derde voor hen en een derde voor mezelf, en zo hebben zij en ik ook nog wat in de vriezer.

Overigens kon in een paar aanpassingen niet laten. Zo heb ik aan de marinade voor de saté ook nog djinten en sjalot toegevoegd en meer ketoembar dan wat Hugo gebruikt. Ook heb ik de pindasaus een beetje aangepast. Zo gebruikt hij gewone ui wat ik heb vervangen door sjalotjes en in plaats van gemalen kokos heb ik santen (kokosvet, niet te verwarren met kokosolie) gebruikt. Daarnaast heb ik de volgorde wat veranderd door de laos en gember al met de sjalotjes en knoflook mee te fruiten want dat geeft veel meer smaak af dan later pas toevoegen. Deze pindasaus, of eigenlijk satésaus, is trouwens donkerder dan wat je misschien gewend bent. Dat komt omdat er ook een flinke hoeveelheid ketjap doorheen gaat.

Ingrediënten

 • Voor de kipsaté:
 • 2 kg kipdijfilet
 • 1 el kipkruiden
 • 200 ml ketjap
 • 1 sjalotje
 • 2 el djahé (gemberpoeder)
 • 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
 • 1 tl djinten (gemalen komijn)
 • ½ tl laos
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 tl sambal
 • Voor de pindasaus:
 • Pot 100% pindakaas
 • 3 à 4 sjalotjes
 • 3 teentjes knoflook
 • ½ tl djahé
 • ½ tl laos
 • 200 ml ketjap (geen sojasaus!)
 • 2 tl sambal
 • 50 gr santen
 • Verder nodig:
 • Zonnebloem- of arachideolie
 • Zout en peper
 • Materialen: kom, grote braadpan, schuimspaan, sudderplaatje

Aan de slag!

 1. Maak in een grote kom een marinade met alle ingrediënten (knoflook en sjalot raspen) en wat zout en peper voor de kipsaté. Snijd de kip in grove blokjes en meng goed door de marinade. Laat afgedekt zo lang mogelijk marineren in de koelkast. Liefst een hele nacht.
 2. Snipper de sjalotjes en de knoflook voor de pindasaus.
 3. Verhit een scheut olie in een grote braadpan en bak de kip in porties aan. Het gaat om het aanbruinen, het garen komt later. Doe vooral niet teveel kip tegelijk in de pan want anders gaat het stoven in plaats van bakken. Porties met een schuimspaan uit de pan scheppen en in een kom opzij zetten.
 4. Als alle kip gebakken is, weer een scheutje olie in de pan doen. Fruit de sjalotjes met de knoflook, djahé en laos even aan. Voeg de sambal toe en bak een minuut mee. Voeg dan ketjap, 400 ml heet water en de santen toe en breng aan de kook. Laat zachtjes koken tot de santen is opgelost. Doe daarna de pindakaas erbij en roer tot alles goed gemengd is.
 5. Schep dan alle kip door de pindasaus en laat op laag vuur ca. 15 minuten zachtjes garen. Tussendoor steeds doorroeren om aanbranden te voorkomen. Ik gebruik voor dit soort dingen altijd een sudderplaatje zodat de warmte beter wordt verdeeld onder de pan. De saus lijkt in het begin waterig maar gaat vanzelf indikken. Als het tijdens het smoren te de dik en donker wordt, voeg dan gerust wat kokend water toe.
 6. Serveer de kipsaté in pindasaus met rijst, kroepoek, komkommer zoetzuur, gefruite uitjes en eventueel sambal goreng telor.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*