Kipshoarma bladerdeegbroodjes met knoflooksaus

Kipshoarma bladerdeegbroodjes met knoflooksaus

Ik had nog bladerdeeg in de vriezer en wilde daar iets lekkers om te snacken van maken. Ook lag er nog kip in de vriezer dus eerst dag ik aan saucijzenbroodjes van kipgehakt. Maar ja, gewone saucijzenbroodjes heb ik al zo vaak gemaakt, ik wilde toch liever iets nieuws. Dus dacht ik aan kipshoarma en heb daarmee bladerdeegbroodjes gemaakt met knoflooksaus om in te dippen.

Kipshoarma bladerdeegbroodjes maken

Je maakt deze bladerdeegbroodjes exact hetzelfde als saucijzenbroodjes maar dan dus gewoon met een beetje kipshoarma erin. Ik maak het zelf maar uiteraard kun je ook gewoon varkens- of kipshoarma kopen, alleen dan heb je zelfs met de kleinste verpakking al teveel. Of je moet naar de slager of poelier gaan. Ik eet heel sporadisch shoarma maar als ik het eet, dan maak ik het dus zelf, ook de kruiden-en specerijenmix. Ik doe dat overigens voornamelijk omdat de shoarma in de supermarkt vaak paprika bevat en dat lust ik gewoon echt niet. In dit recept heb ik nog wel ui en knoflook toegevoegd en natuurlijk kun je paprika toevoegen als jij dat wel lekker vindt! En nog een reden om het hiervoor zelf te snijden: je kunt de kipshoarma wat fijner snijden dan kant-en-klaar gesneden, dat fijnere vind ik prettiger om de bladerdeegbroodjes mee te vullen. Gebruik je wel kant-en-klaar, snijd het dan ook wat fijner.

Ik laat het bladerdeeg overigens nooit ontdooien. Pas als ik het ga vullen, haal ik ze uit de vriezer. Het werkt namelijk veel makkelijker en strakker als ze net beginnen te ontdooien en vouwbaar zijn zonder te breken of scheuren. Als je de plakjes naast elkaar legt en heel even wacht zijn ze al vrij snel zacht genoeg om mee te werken. Wanneer ze volledig ontdooid zijn, gaan ze rekken en plakken en worden ze minder strak.

Ingrediënten

  • 300 gr kipfilet of kipdijfilet
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 2 à 3 dessertlepels shoarmakruiden (recept)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine (rode) ui
  • 2 eieren
  • 2 el neutrale olie
  • Optioneel: rode paprikablokjes
  • Voor de knoflooksaus:
  • ½ van mijn recept
  • Materialen: 2 kommen, koekenpan, bakpapier, siliconen kwastje

Aan de slag!

  1. Als je zelf de knoflooksaus maakt, doe dit dan al eerste. Hoe langer het staat, hoe lekkerder het wordt.
  2. Snipper de ui en knoflook heel fijn. Snijd de kip in reepjes, flink kleiner dan kant-en-klare shoarma. Meng in een kom met de shoarmakruiden, ui en knoflook (en eventueel paprika).
  3. Verhit de olie in een koekenpan en roerbak tot de kipshoarma net gaar is. Doe in een schone kom en laat afkoelen.
  4. Klop de eieren los en meng iets minder dan de helft door de afgekoelde kipshoarma. Hierom is het belangrijk dat de shoarma voldoende afgekoeld is zodat ei niet gelijk begint te stollen.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Neem het bladerdeeg uit de vriezer (lees bovenaan waarom niet eerder) en leg ze met het papiertje er nog onder naast elkaar. Verdeel de kipshoarma snel over de helft van elk plakje bladerdeeg. Maak de randen vochtig met wat water. Vouw het deeg met het papiertje dubbel, druk het geheel wat platter en duw dan de lange rand dicht. De korte uiteindes hoef je niet dicht te drukken. De saucijzenbroodjes die je nog niet wilt bakken, kun je nu in een goed afgesloten bak of ziplockzakjes in de diepvries doen.
  7. Verwijder voorzichtig de papiertjes van de broodjes en leg ze op de bakplaat. Druk de lange randen extra goed dicht met een klein vorkje en maak met een scherp mesje een paar lichte kerfjes bovenop in het deeg. Leg ze op de bakplaat en bestrijk ze goed met ei.
  8. Bak ze in het midden van de oven in ca. 15 minuten gaar en mooi goudbruin en serveer met de knoflooksaus.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*