
Kısır (Turkse bulgursalade)
Kısır (spreek uit: kussur, met een korte u) is een Typische Turkse salade op basis van bulgur. Het lijkt op het Libanese tabouleh met als verschil dat kısır pittig is en nog een friszoete toevoeging heeft, namelijk nar ekşisi. Dit is granaatappelmelasse, een soort dikke siroop. Hiervoor, en trouwens ook voor de pul biber (gedroogde, grof gemalen rode peper), moet je echter wel naar een Turkse winkel. Eventueel kun je de nar ekşisi vervangen door gewone granaatappelsiroop en de pul biber door chilipeper uit de molen. De salade is meestal een onderdeel van een uitgebreide mezze schotel of staat als bijgerecht op tafel. Serveer je het als bijgerecht, dan is het voldoende voor vier personen. Wil je een uitgebreid mezze diner serveren, dan heb je hiermee genoeg tot ca. acht personen. Overigens eet ik het ook gewoon als vegetarische maaltijdsalade als ik daar zin in heb.
Ingrediënten
- 200 gr fijne (çig köftelik) bulgur
- 1 grote tomaat
- ¼ komkommer
- 2 bosuitjes
- Volle hand peterselie
- Paar takjes munt
- ½ citroen
- 2 el granaatappelmelasse
- 3 el tomatenpuree
- 1 tl pul biber
- Zonnebloemolie
- Optioneel: 2 grote uien
- Zout
- Materialen: kom, koekenpan
Aan de slag!
- Halveer de komkommer in de lengte, schraap de zaden eruit en snijd in piepkleine blokjes. Halveer de tomaten, schep de zaden eruit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Snijd de bosuitjes in heel dunne ringetjes en hak de peterselie en munt fijn.
- Als je ook nog gewone uien wilt gebruiken, snipper deze dan fijn en bak in 1 eetlepel olie goudbruin.
- Doe de bulgur in een kom en schenk er 200 ml kokend water op. Voeg wat zout toe, schep om en dek af met een bord. Laat 10 minuten staan.
- Verhit een theelepel olie in de koekenpan en bak hierin de tomatenpuree met de pul biber enkele minuten aan.
- Roer de bulgur los met een vork. Voeg het sap van de citroen, de granaatappelmelasse, tomatenpuree met pul biber toe en meng goed door tot de bulgur een egale rode kleur heeft.
- Schep tomaat, komkommer, peterselie, munt en eventueel de gebakken uitjes erdoor. Proef en breng indien nodig nog wat op smaak met zout, extra pul biber als je van heel pittig houdt of juist extra nar ekşisi als je het iets te pittig vindt.