Kıymalı pide (Turks gehaktbroodje)

Kıymalı pide (Turks gehaktbroodje)

Nee, ik ben de puntjes op de i in kıymalı, letterlijk, niet vergeten. De ı is in het Turks een letter die je anders uitspreekt dan de i. Kıymalı klinkt zoiets als kujmalu, met een korte u. Kıyma betekent gehakt en kıymalı dat iets bereid is met gehakt. Een pide is, zoals de meesten denk ik wel weten, een brood of broodje. Kıymalı pide is dus een broodje met gehakt. Zo heb je ook nog kıymalı gözleme; dan is het deeg nog dunner uitgerold en worden ze helemaal dichtgevouwen en vervolgens gebakken op een platte grillplaat (kan ook in een koekenpan). En ook nog kıymalı börek, wat met bladerdeeg is. Tot zover een kort lesje Turks 😉

Ik heb deze zalige gehaktbroodjes heel wat keren gegeten maar nog nooit zelf gemaakt. Ik vond dat daar maar eens verandering in moest komen omdat ik hartig bakken heerlijk vind om te doen. Het is wel wat werk, maar je kunt dit inclusief rijzen van het deeg en bakken in drie uur gedaan hebben. Gebakken broodjes die je over hebt, kun je prima invriezen en daarna weer opwarmen in de oven. Al denk ik niet dat je overhoudt, ze zijn de volgende dag koud ook nog lekker 😛

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 500 gr bloem
  • 1 zakje (7 gr) droge gist
  • 250 ml melk
  • 2 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 1 ei
  • 3 el zonnebloemolie
  • Voor de vulling:
  • 200 gr lamsgehakt (rund kan ook)
  • 1 ui
  • 1 grote groene peper
  • 1 grote tomaat
  • Volle hand platte peterselie
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl pul biber (of cayennepeper uit de molen)
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: 1 rode (punt)paprika
  • Optioneel: roomboter
  • Materialen: 2 kommen, vershoudfolie, deegroller, bakpapier, optioneel: grillpan

Aan de slag!

  1. Warm de melk even kort op in de magnetron. Het moet lauwwarm zijn, niet gloeiend heet. Doe de gist met de suiker in de melk, roer door en laat even staan tot het belletjes vormt.
  2. Doe de bloem in een kom en maak een kuil in het midden. Strooi het zout langs de rand. Giet de melk met de olie in de kuil en breek het ei erin. Meng het geheel van binnen naar buiten tot een samenhangend geheel. Bestuif een werkvlak met een klein beetje bloem en kneed het deeg ca. 10 minuten tot een soepel geheel. Laat je niet verleiden door snel al bloem toe te voegen als het plakkerig is, het wordt vanzelf minder. Is het na 10 minuten nog wel te plakkerig, dan kun je wel wat bloem toevoegen. Is het juist te droog, voeg dan wat melk of water toe. Veeg de kom schoon en vet licht in met wat olie. Leg de deegbal erin en dek af met vershoudfolie. Laat rijzen (ca. 1 uur) tot het volume meer dan verdubbeld is.
  3. Ondertussen maak je het gehaktmengsel. Snipper de ui heel fijn en hak de peterselie fijn. Halveer de tomaat schep de zaden eruit. Snijd het vruchtvlees in piepkleine stukjes. Halveer de peper in de lengte, verwijder de zaden en zaadlijsten en snijd ook heel fijn. Doe hetzelfde met de paprika als je die ook gebruikt. De peper kun je eventueel eerst om en om grillen in een grillpan tot ‘ie zacht is en grillstreepjes heeft. De smaak wordt dan wat milder. Schrik niet van een knetterend geluid, want de zaden in de peper gaan poffen door verhitting.
  4. Doe dit alles in een kom met het gehakt en de overige ingrediënten (behalve de boter) voor de vulling. Meng het geheel met een vork heel goed door.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden. Werk met twee bakplaten, 1 in het midden en 1 onder, of bak de broodjes in 2 keer met de bakplaat in het midden van de oven. Verwarm de bakplaat of -platen mee.
  6. Verdeel het deeg afhankelijk van hoe groot je ze wilt in 6, 8 of 10 gelijke balletjes. Rol elk balletje heel dun uit tot een ovale lap en verdeel het gehaktmengsel erover. Strijk dun uit met de bolle kant van een lepel en laat de randen goed vrij. Als je het lastig vindt om het gehaktmengsel goed te verdelen en niet aan het eind teveel of te weinig overhoudt, verdeel het mengsel dan eerst in gelijke porties.
  7. Vouw nu de lange randen iets over het mengsel en druk vervolgens de korte kanten met een natte vinger in een puntje dicht. Ze lijken dan een beetje op een kanobootje. Leg ze op bakpapier en schuif die voorzichtig op de hete bakplaat(en).
  8. Bak de kıymalı pide in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Werk je met 2 platen tegelijk, wissel ze dan halverwege om. Neem uit de oven en bestrijk de randjes eventueel met wat roomboter.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*