klappertaart

Klappertaart – Indonesische zoete snack met jonge kokosnoot

Ik kreeg pas geleden van Indische buren een paar stukjes klappertaart en ik vond het zo lekker, dat ik gelijk besloot om het ook zelf te maken. En dat terwijl ik geen zoetekauw ben, maar dit is dan ook niet mierzoet. Ik zeg er wel gelijk bij dat ik een te groot bakblik heb gebruikt waardoor de klappertaart iets platter is geworden dan zou hebben gemoeten. Dat deed echter niets af aan de smaak!

Klappertaart

Klappertaart is eigenlijk geen taart zoals wij het kennen, maar meer een soort kleffe koek (dat kleffe is vergelijkbaar met spekkoek). Het heeft het uiterlijk van boterkoek, wat het echter niet is. Het heeft meer wat weg van pudding of custard maar dan steviger. De basis wordt gevormd door eieren, klapper en kokosroom. Klapper is een jonge kokosnoot. Deze is nog groen en heeft dan nog niet die bruine, harde en harige schil. De smaak van klapper is zachter dan rijpe kokosnoot, een iets minder sterke kokossmaak, en het vruchtvlees is nog helemaal zacht. Je moet hiervoor wel naar een Aziatische supermarkt (of online bestellen), waar het in sliertjes uit de diepvries te koop is. Verder gaat er kokosroom in de klappertaart, wat anders is dan kokosmelk. Kokosroom komt uit een eerste persing en kokosmelk uit de tweede. Het is dan ook logisch dat de room dikker is dan de melk.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 5 grote eieren
 • 1 pakje (450 gr) diepvries klapper, ontdooid en uitgelekt
 • 6 el suiker
 • 2-3 el zelfrijzend bakmeel
 • 25 gr zachte boter + extra om in te vetten
 • 165 ml kokosroom
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • Beetje citroensap
 • Materialen: 2 kommen waarvan 1 sowieso van metaal of glas, mixer, niet te grote rechthoekige of vierkante ovenschaal of bakblik

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 hete lucht. Snijd de klapper wat fijner.
 2. Ontvet een glazen of metalen kom met citroensap en een stukje keukenpapier en vet een lage ovenschaal in met wat boter.
 3. Splits de eieren. Zorg dat er geen spoortje geel in het eiwit zit anders krijg je het niet stijfgeklopt. Doe de eiwitten in de ontvette kom en de eidooiers in een andere.
 4. Mix de eidooiers met de boter, suiker en vanillesuiker tot een romige massa. Voeg meel toe en mix tot een glad beslag. Mix vervolgens de kokosroom en klapper erdoor.
 5. Spoel de gardes goed af en ontvet ze met citroensap. Mix de eiwitten stijf. Spatel het eiwit door het beslag.
 6. Giet het beslag in de ovenschaal en bak de klappertaart ca. 50 minuten in het midden van de oven. Met een houten prikker kun je net als bij cake testen of de klappertaart gaar is.
 7. Laat afkoelen en snijd daarna in stukjes.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *