Klassieke asperges een beetje anders

Klassieke asperges een beetje anders

Asperges op de klassieke manier is met ham, ei en boter. Of in plaats van boter aspergesaus, of als je het aandurft hollandaisesaus. Dit recept is ook klassiek met ham en ei, maar dan een beetje anders: met krokant gebakken rauwe ham en een gepocheerd eitje. Als je de eieren goed pocheert, heb je op zich geen sausje meer nodig omdat je al een ‘lopende’ eidooier hebt. Maar voel je uiteraard vrij om wel nog boter of een sausje erbij te doen. Ik heb nu wel hollandaisesaus erbij gemaakt omdat dat à la Eggs Benedict zo heerlijk combineert!

Kies hiervoor echt dunne asperges want ze worden niet gekookt maar gegrild. Zo ben je er zeker van dat ze gaar zijn en niet nog keihard vanbinnen. In moeilijkheid heb ik dit recept trouwens twee sterren gegeven. Dit vanwege de gepocheerde eieren. Als je dat nog nooit hebt gedaan, kan het misschien wat lastig zijn in het begin. Hoewel het ook geen rocket science is. Oefen desnoods een keer op een zondagochtend in plaats van een gekookt eitje bij je zondagontbijt 😉

Ingrediënten

  • 500 gr dunne witte asperges
  • 100 gr rauwe ham
  • 2 eieren
  • 1 el witte (wijn)azijn
  • Milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: veldsla of rucola
  • Materialen: koekenpan, kleine kookpan, grillpan, schuimspaan

Aan de slag!

  1. Schil de asperges en snijd de houtachtige onderkanten eraf, zo’n 3 à 4 cm.
  2. Verhit een koekenpan en bestrijk heel dun met wat olie. Bak de plakken ham om en om krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  3. Breng een kleine kookpan met ruim water en de azijn aan de kook. Verhit tegelijk de grillpan en bestrijk licht met wat olie.
  4. Grill de asperges rondom in ca. 10 minuten gaar tot ze wat grillstreepjes vertonen.
  5. Tegelijk ga je de gepocheerde eieren maken. Zodra het water in de pan kookt, verlaag dan het vuur. Het water mag niet te hard borrelen. Breek een ei in een kommetje. Maak met een lepel een draaikolkje in het water en laat het ei voorzichtig in het midden erin glijden. Pocheer het ei 3 minuten. Schep met een schuimspaan uit de pan en leg op keukenpapier. Herhaal met het andere ei. Leg er een stuk aluminiumfolie over om de eieren warm te houden (bekijk hier een video).
  6. Verdeel eventueel wat veldsla of rucola (aangemaakt met wat olie en azijn of citroensap) over twee borden. Verdeel de asperges over de borden en verkruimel de ham er grof over. Schep er eventueel wat saus of gesmolten boter over, leg er een gepocheerd eitje bij en maal wat zout en peper over het geheel.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*