aspergesoep

Klassieke, fluweelzachte aspergesoep

Yes, ze zijn er weer! Ik verheug me er altijd enorm op als het aspergeseizoen weer begint. Ik vind ze gekookt zalig, maar aspergesoep vind ik eigenlijk nog lekkerder. Het is echt mijn lievelingssoep dus best jammer dat ik het maar zo’n korte periode in het jaar kan maken. Vaak doe ik het in combinatie. Ik kook een dubbele hoeveelheid asperges en gebruik de helft de volgende dag voor de soep. Dit jaar (2020) ging dat echter niet op. De asperges waren er al vroeg door de zachte winter maar door de coronacrisis geen mensen om de asperges te steken (dat wordt doorgaans gedaan door arbeidsmigranten uit Oost-Europa). Met Pasen waren ze dan ook nog in geen enkele supermarkt te vinden, enkel bij een peperdure groenteboer bij mij in de buurt. Ik betaalde toen 15 euro voor een pond en dat vond ik te gortig om dubbel in te kopen voor ook nog soep. Dus heb ik gewacht tot ze voor een redelijke prijs in mijn supermarkt lagen.

Aspergesoep maken

Het is best wat werk om aspergesoep te maken maar zo de moeite waard! Je kookt eerst de asperges kort en daarna laat je de schillen en de afgesneden kontjes nog een tijd zachtjes trekken. Zo heb je een heerlijk aspergebouillon als basis. Deze aspergesoep wordt gemaakt op basis van een soort velouté. Een bindmiddel dat officieel een mengsel van boter, room en eigeel is maar ik maak een roux op basis van bloem en boter en verdun dat met de bouillon, en voeg dan op het laatst, na het pureren van de soep, room toe. Hierdoor krijgt de soep een fluweelzacht mondgevoel. Ik voeg overigens ook nog een kippenbouillonblokje toe om de bouillon wat meer kracht te geven. Eet je vegetarisch, gebruik dan een groente- of tuinkruidenblokje.

Tot slot nog twee tips. Kies ten eerste voor zo dun mogelijke asperges. Als ze heel dik zijn heb je soms maar vijf of zes asperges in een pond en dat betekent ook dat je maar vijf of zes aspergekopjes in de soep hebt (de rest van de asperges wordt gepureerd). Eén kopje in elke kom soep is een beetje karig 😉 Als ze goed dun zijn heb je doorgaans ca. twaalf asperges in een pond. Kun je ze echt niet heel dun vinden, smokkel dan met zo’n klein potje witte asperges. Tip twee: kleed de soep extra aan door wat gerookte zalmsnippers (zie foto onderaan) of hamreepjes vlak voor het serveren aan elke kom toe te voegen.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 500 gr ongeschilde witte asperges
  • 3 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 1 kippen- of groentebouillonblokje
  • Bekertje slagroom
  • 75 gr boter
  • 75 gr bloem
  • 2 el fijngehakte bieslook of peterselie
  • Zout en versgemalen witte peper
  • Optioneel: gerookte zalm of hamreepjes om te garneren
  • Materialen: grote pan, schuimspaan, passeerdoek of theedoek, vergiet of bolzeef, kom, garde, staafmixer

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Schil de asperges goed vanaf het kopje en snijd de harde onderkanten van de asperges. Houd de schillen en onderkanten apart.
  2. Breng 2 liter water met wat zout in een grote pan aan de kook. Doe de geschilde asperges in het water en laat 5 minuten koken. Zet het vuur uit en laat de asperges 10 minuten met het deksel op de pan staan. Schep ze daarna met een schuimspaan uit de pan. Snijd de kopjes eraf en de stelen in stukjes.
  3. Zet het vuur weer aan, doe de schillen en de kontjes in de pan en laat op laag vuur met het deksel op de pan ca. een uur zachtjes trekken zonder het geheel te laten koken.
  4. Zeef de bouillon met een passeerdoek of theedoek (uitgespoeld) en een vergiet of bolzeef boven een kom en gooi de schillen en kontjes weg.
  5. Maak de grote pan met keukenpapier droog en laat hierin op laag vuur de boter smelten zonder het bruin te laten kleuren. Fruit hierin de sjalotjes enkele minuten tot ze glazig zijn.
  6. Voeg de bloem toe en bak al roerend ca. 3 minuten mee.
  7. Voeg de aspergebouillon in een straaltje al roerend met een garde toe tot je een mooi glad geheel hebt.
  8. Voeg het bouillonblokje en de in stukjes gesneden asperges (kopjes niet!) toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
  9. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer.
  10. Zet de pan terug op het vuur, voeg de aspergekopjes, de bieslook of peterselie en de room toe en warm nog eventjes door zonder de soep te laten koken. Vind je de soep iets te dik, voeg dan nog wat heet water toe.
  11. Breng de aspergesoep op smaak met zout en peper en serveer direct.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *