Klassieke aspergesoep

Klassieke aspergesoep

Yes, ze zijn er weer! Ik verheug me er altijd enorm op als het aspergeseizoen weer begint. En hoera, dit jaar zijn ze er al vroeg! Ik vind ze gekookt zalig, maar aspergesoep vind ik eigenlijk nog lekkerder. Meestal doe ik het in combinatie. Ik kook een dubbele hoeveelheid asperges en gebruik de helft de volgende dag voor de soep. Van het kookvocht en de schillen en afgesneden ‘kontjes’, trek ik dan de bouillon. Maar als je enkel de soep wilt maken, dan heb ik een tip: AH verkoopt ook ‘buitenbeentjes’. De asperges zijn niet allemaal even dik en wat onregelmatiger en minder gaaf van vorm, maar ze smaken net zo lekker. Prima om voor soep te gebruiken en ook nog een stuk goedkoper!

Deze soep wordt gemaakt op basis van een velouté, wat in deze inhoudt dat je een roux maakt op basis van bloem en boter en het dan verdunt met bouillon. Hierdoor krijgt de soep een fluweelzacht mondgevoel, helemaal na toevoeging van de room!

Ingrediënten

 • 500 gr ongeschilde witte asperges
 • 3 sjalotjes, fijngesnipperd
 • 1 kippen- of groentebouillonblokje
 • 125 ml room
 • 75 gr boter
 • 75 gr bloem
 • 2 el fijngehakte bieslook of peterselie
 • Zout en versgemalen witte peper
 • Materialen: grote pan, kleine pan, schuimspaan, passeerdoek of theedoek, vergiet of bolzeef, kom, garde, staafmixer

Aan de slag!

 1. Schil de asperges goed vanaf het kopje. Snijd de kopjes en de harde onderkanten van de asperges. Leg de kopjes weg en houd de schillen en onderkanten apart. Snijd de rest van de asperges in stukjes.
 2. Breng 1,5 liter water met wat zout in een grote pan aan de kook. Doe de aspergestukjes (niet de kopjes) in het water en laat 5 minuten koken. Zet het vuur uit en laat de asperges 10 minuten met het deksel op de pan staan. Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan.
 3. Zet het vuur weer aan, doe de schillen en de kontjes in de pan en laat op laag vuur met het deksel op de pan ca. een uur zachtjes trekken zonder het geheel te laten koken.
 4. Ondertussen blancheer je de aspergekopjes kort in een kleine pan.
 5. Zeef de bouillon met een passeerdoek of theedoek (uitgespoeld) en een vergiet of bolzeef boven een kom en gooi de schillen en kontjes weg.
 6. Maak de grote pan met keukenpapier droog en laat hierin op laag vuur de boter smelten zonder het bruin te laten kleuren. Fruit hierin de sjalotjes enkele minuten tot ze glazig zijn.
 7. Voeg de bloem toe en bak al roerend ca. 3 minuten mee.
 8. Voeg een liter van de aspergebouillon in een straaltje al roerend met een garde toe tot je een mooi glad geheel hebt.
 9. Voeg het bouillonblokje en de in stukjes gesneden asperges toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
 10. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer.
 11. Zet de pan terug op het vuur, voeg de aspergekopjes, de bieslook of peterselie en de room toe en warm nog eventjes door zonder de soep te laten koken. Vind je de soep iets te dik, voeg dan nog wat van de aspergebouillon toe.
 12. Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer direct.

Tip: Voeg voor meer variatie op het laatst aan de borden of kommen soep nog wat gerookte zalmreepjes of hamreepjes toe.

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*