Klassieke carpaccio (zelf gesneden)

Klassieke carpaccio (zelf gesneden)

Net als de vitello tonnato, is dit ook zo’n heerlijke Italiaanse klassieker. Dit voorgerechtje verveelt mij echt nooit. De meeste mensen lusten dit, en daarom is het een ideaal voorgerecht als je gasten hebt. En wat er fijn aan is: je kunt er niets aan verpesten en het is zo klaar. Bovendien kun je het al eerder op de dag voorbereiden. Dan hoef je enkel nog maar de borden op te maken wanneer je aan tafel gaat.

Als ik carpaccio maak voor gasten, dan snijd ik altijd zelf het vlees. Ten eerste omdat ik het dan iets dikker kan snijden, en ten tweede omdat ik dan zeker weet dat ik goede kwaliteit ossenhaas heb. De voorgesneden carpaccio uit de supermarkt vind ik namelijk veel te dun, daar kun je zowat doorheen kijken (in Italië is het ook altijd net wat dikker gesneden), en op de verpakking staat altijd ‘rundvlees’, waarbij ik mijn twijfels heb of het wel echt ossenhaas is.

Ingrediënten

 • 200 gr ossenhaas, aan één stuk
 • Stukje Parmezaanse kaas
 • 2 el pijnboompitjes
 • 1 volle hand rucola
 • 4 el extra vergine olijfolie
 • 2 el citroensap of balsamicoazijn
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Materialen: vershoudfolie, koekenpan, dunschiller

Aan de slag!

 1. Rol de ossenhaas in vershoudfolie heel strak op tot een mooie, ronde rol. Leg de rol een half uurtje in de vriezer. Hierdoor wordt het vlees iets steviger en kun je het makkelijker snijden.
 2. Snijd het vlees met een vlijmscherp mes in flinterdunne plakjes, maar wel ietsjes dikker dan je gewend bent uit de supermarkt. (Of vraag aan je slager of zij het voor je snijden). Bewaar de plakjes per portie tussen laagjes vershoudfolie tot gebruik in de koelkast.
 3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitjes tot ze goudbruin zijn en gaan geuren. Laat afkoelen.
 4. Schaaf met een dunschiller dunne plakjes van de Parmezaan, ongeveer een half handje per persoon.
 5. Klop de olie met het citroensap of de azijn en breng op smaak met zout.
 6. Verdeel het vlees netjes over 4 borden. Leg in het midden van elk bord een plukje rucola. Bestrooi met de pijnboompitjes en de kaas. Druppel er tenslotte wat van de dressing over en maal er een beetje peper over.

Advertentie
 

2 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*