
Klassieke Cobb salade – maaltijdsalade uit de VS
De Cobb salade is een maaltijdsalade uit de VS maar inmiddels overal wel bekend. Het is niet gewoon een om het even gemengde salade want dan kan je elke maaltijdsalade een Cobb salade noemen. De Cobb salade bestaat echt uit vaste ingrediënten: gemengde slasoorten, kipfilet, bacon, avocado, roquefort, tomaat, ei, bieslook en een dressing met rode wijnazijn.
Welke sla voor de Cobb salade?
De slabasis voor de Cobb salade bestaat oorspronkelijk uit ijsbergsla, frisée (krulandijvie), waterkers en romaine (bindsla). Frisée en waterkers is bij mij in de buurt niet te vinden. In plaats van frisée heb ik twee kleuren krulsla gebruikt (lollo bionda en lollo rossa), veldsla (had ik sowieso ook nog over) in plaats van waterkers en baby romaine. IJsbergsla heb ik achterwege gelaten want ik had zo al meer dan voldoende. Schat voor jezelf in hoeveel sla je nodig hebt, ik vind dat hier moeilijk te bepalen voor vier porties. Wil je het heel makkelijk houden, koop dan gewoon een grote zak gemengde sla zoals deze.
Hoe is de Cobb salade ontstaan?
Dat de salade uit de VS komt is een feit maar hoe hij precies is ontstaan gaan verschillende verhalen over. Zo wordt beweerd dat het in 1937 tot stand kwam in het Hollywood Brown Derby restaurant, waar het een kenmerkend gerecht werd. Genoemd naar de eigenaar Robert Howard Cobb. Verhalen variëren of de salade is uitgevonden door Cobb of door zijn chef Paul J. Posti. De legende is dat Cobb op een avond tegen middernacht nog niet had gegeten en hij met wat restjes uit de keuken de salade samenstelde. Een andere versie is dat Robert Kreis, executive chef in het restaurant, de salade creëerde in 1929 (het jaar waarin de Brown Derby’s Hollywood-locatie werd geopend) en deze naam gaf ter ere van Robert Cobb.
Ingrediënten
- Gemengde sla (zie hierboven beschreven)
- 6 plakjes bacon
- 2 avocado’s
- 1 grote kipfilet
- 2-4 tomaten (afhankelijk van de grootte)
- 4 eieren
- 125 gr roquefort (of andere blauwe kaas)
- Verse bieslook
- 80 ml rode wijnazijn of balsamico
- 1 el mosterd
- 1 tl suiker
- 150 ml extra vergine olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Optioneel: 1 kippenbouillonblokje
- Materialen: 2 kookpannen, koekenpan
Aan de slag!
- Kook de eieren hard en laat afkoelen in koud water. Gelijktijdig pocheer je de kip 10 tot 14 minuten in ruim water met wat zout of het bouillonblokje. Als de kip gaar is gelijk uit het water nemen en af laten koelen.
- Bak ook tegelijk de bacon in een koekenpan goed krokant en laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
- Snijd de avocado’s in blokjes of halve maantjes. Verwijder het natte deel met de zaadjes uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak zoveel bieslook fijn tot ca. 2 eetlepels. Verbrokkel de kaas en de bacon. Pel de eieren en snijd ze in partjes en snijd de kip in blokjes. Snijd ook de sla wat fijner (waterkers of veldsla hoef je niette snijden).
- Klop in een kom de azijn met de mosterd en suiker los en voeg vervolgens al kloppend de olijfolie in een straal toe tot de dressing goed geëmulgeerd is (als je een shaker of afsluitbare beker hebt gaat schudden makkelijker en sneller). Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de sla over borden en dresseer gelijkmatig met kip, bacon, kaas, tomaat, ei en avocado. Maal er wat zout en peper over, druppel de dressing erover en garneer de Cobb salade met bieslook.