Klassieke Dry Martini (martini cocktail)

Klassieke Dry Martini (martini cocktail)

“Shaken, not stirred” zou James Bond zeggen. Hij drinkt zijn martini trouwens niet op de klassieke manier met gin, maar met wodka. Ik ben een echte wijndrinker (droge witte en rosé) en hou niet van (zoete) cocktails en sterke drank. Op één uitzondering na: gin. En dan als mixje met tonic en komkommer of lime, of als een dry martini cocktail. Beiden maak ik zelden thuis. Gin tonic drink ik als ik in een kroeg ben waar ik de wijn niet zo lekker vind en de dry martini als ik ergens ben waar ze een cocktailkaart hebben. Maar heel soms heb ik een dolle bui en maak ik op zaterdagavond thuis een dry martini.

Oorsprong van de dry martini

Niemand kent precies de oorsprong van de martini. Er zijn verschillende verhalen over. Sommigen zeggen dat cocktailkoning Jerry Thomas het drankje rond 1870 in San Francisco bedacht. Anderen zeggen weer dat bartender Martini di Arma di Taggia rond 1900 in New York voor John D. Rockefeller de cocktail maakte. Een andere theorie suggereert dat het is ontstaan uit een cocktail genaamd de ‘Martinez’ die ergens in de vroege jaren 1860 in het Occidental Hotel in San Francisco werd geserveerd. Dat hotel werd vaak door mensen bezocht voordat ze een avondveerboot naar de nabijgelegen stad Martinez namen.

De inwoners van Martinez beweren echter weer dat een barman in hun stad het drankje heeft bedacht en dat de cocktail naar de stad is vernoemd. Wat in ieder geval wel klopt is dat de ‘Martinez Cocktail’ voor het eerst werd beschreven in Jerry Thomas’ 1887 editie van zijn bartender’s guide ‘How to Mix All Kinds of Plain and Fancy Drinks’.

Een andere theorie is dat de cocktail is vernoemd naar een mijnwerker met de naam Martinez. Na een dag hard werken kwam hij in een bar en dronk daar een cocktail met gin, vermouth en maraschino (kersenlikeur). De cocktail werd naar hem vernoemd, alleen kon hij na een aantal van deze cocktails de ‘z’ niet meer uitspreken. En zo zou de Martinez Martini zijn geworden. Wel zeker is dat de Martini oorspronkelijk door toevoeging van andere drank zoeter was dan deze dry martini die in de vroege jaren 1900 zou zijn ontstaan.

Shaken of stirred dry martini?

Dan rijst nog de vraag: moet de martini nou geroerd of geshaket worden? De juiste methode is roeren want tijdens shaken komt er meer water vrij van de ijsblokjes en wordt de cocktail dus wateriger. Een variant die trouwens ook populair is, is de Dirty Martini. Daarbij wordt een barlepel olie van de olijven toegevoegd waardoor het drankje troebel wordt.

Martini variaties

Tegenwoordig zijn er allerlei variaties op de martini, zoals de appletini, espresso martini, peach martini, vodka martini (die van James Bond), chocolate martini etc. Deze zijn zo genoemd omdat ze worden geserveerd in een martini-cocktailglas. Ze bevatten over het algemeen wodka en hebben weinig gemeen met de dry martini.

Ingrediënten per glas

  • 60 ml gin
  • 30 ml droge witte vermouth
  • 3 groene olijven zonder pit
  • IJsblokjes
  • Materialen: martiniglas, shaker of mengbeker, zeefje, cocktailprikkers

Aan de slag!

  1. Vul het glas met ijsblokjes om het glas te koelen.
  2. Doe ijsblokjes in de shaker of mengbeker en schenk de gin en vermouth erbij. Roer goed zodat alles goed mengt en koud wordt.
  3. Gooi de ijsblokjes uit het glas en schenk de martini door een zeefje (zodat er geen ijs meegaat) in het glas. Steek drie olijven op een prikker en leg in het glas.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*