Klassieke garnalencocktail

Klassieke garnalencocktail

Yup, het is héél erg jaren ’70 en velen zullen dit een gedateerd gerechtje vinden, maar dat kan mij niets schelen. Ik vind dit gewoon nog steeds ontzettend lekker! Uiteraard wel met Hollandse garnaaltjes, maar als je dit te duur vindt kun je ook Noorse garnalen gebruiken. Echt klassiek jaren ’70 is trouwens gewoon wat sla, daarop garnaaltjes en dan de saus, bestrooid met wat peterselie of paprikapoeder. Ik voeg echter voor de frisheid ook nog wat komkommer en citroenschil toe en laat peterselie en paprikapoeder achterwege.

Het fijne van een voorgerechtje als dit, is dat je er niets aan kunt verpesten. Het is geen rocket science om wat sla, garnalen en een sausje in een glaasje te doen. Maar wat een garnalencocktail echt lekker maakt, is een zelfgemaakte whiskysaus. Vergeet het flesje kant-en-klare cocktailsaus, want zelf maken is echt niet zo moeilijk! De saus kun je al eerder op de dag maken of zelfs een avond tevoren. Tot gebruik gewoon in een afsluitbaar bakje in de koelkast bewaren. En heb je kinderen in het gezelschap of je gebruikt liever geen drank, dan laat je de whisky gewoon weg.

Ingrediënten

 • 300 gr Hollandse garnalen
 • Whiskysaus (zie recept)
 • ¼ komkommer
 • 2 grote bladeren ijsbergsla of kropsla
 • 1 citroen, schoongeboend
 • Optioneel: paar takjes dille
 • Materialen: voor de saus zie recept, zesteur, 4 kleine glaasjes

Aan de slag!

 1. Maak de whiskysaus volgens het recept en zet tot gebruik in een afgesloten bakje in de koelkast.
 2. Schil de komkommer, halveer het stukje in de lengte en schraap met een lepeltje de zaden eruit. Snijd de komkommer brunoise (in kleine blokjes van maximaal 5 bij 5 mm).
 3. Rol de slabladeren op en snijd het in smalle reepjes. Als je ook dille wilt gebruiken, hak de blaadjes dan grof.
 4. Halveer de citroen in de lengte. Trek van de ene helft met een zesteur mooie, dunne sliertjes van de schil. Snijd de andere helft in de lengte in 4 gelijke partjes, of rasp een dun laagje van de schil.
 5. Meng de komkommerblokjes met de sliertjes citroenschil en eventueel de dille.
 6. Doe onderin de glaasjes een laagje sla en verdeel hierover wat garnaaltjes. Doe er dan een laagje komkommer op en daarop weer garnaaltjes. Top het glaasje af met een dot whiskysaus, daarop nog 2 à 3 garnaaltjes en garneer of met een partje citroen of de geraspte citroen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*