Klassieke New York cheesecake met chocolade en noten

Klassieke New York cheesecake met chocolade en noten

Jaarlijks is het op 30 juli International Cheesecake Day! Nou ben ik niet zo van de taart en heb echt nog nooit cheesecake gemaakt, maar daar moest dan maar eens verandering in komen. Ik heb gekozen voor de klassieke New York cheesecake, echter met een klein extraatje door een laagje chocolade met gehakte noten bovenop. Nou eet ik in m’n uppie hooguit een klein puntje, maar in ieder geval gaan er twee puntjes naar mijn ouders. En de rest neem ik lekker mee naar mijn werk (ik ben sinds een paar weken cateringbeheerder bij een bank in Den Haag) om uit te delen!

New York cheesecake

Cheesecake, in het Nederlands klinkt ‘kaastaart’ toch heel anders dan wat het is… Kaastaart klinkt hartig terwijl cheesecake echt zoet is. Cheesecake is er in vele variaties, afhankelijk van herkomst. De ‘kaaslaag’ wordt gemaakt van heel zachte verse kaas, zoals hüttenkäse (cottage cheese), roomkaas, kwark, mascarpone of ricotta, met eieren en suiker. De bodem maak je van fijngehakte biscuitjes (digestive biscuits), koekjes (bijv. Bastogne), crackertjes of soms sponscake. Naast suiker worden er vaak ook andere smaken aan toegevoegd, zoals vanille, specerijen, citroen, chocolade en pompoen. En uiteraard kun je een cheesecake decoreren met bijvoorbeeld fruit, slagroom, noten, koekjes, fruitsaus, chocolade of andere ingrediënten. De New York stijl cheesecake maak je van roomkaas met crème fraîche of zure room en heeft een dichte, gladde en romige consistentie. Meer over cheesecake lees je hier.

Ik heb overigens een iets te grote springvorm gebruikt waardoor de cheesecake wat een de lage kant is. De beste optie is niet groter dan 20 cm doorsnede.

Ingrediënten

  • 200 gr digestive biscuits
  • 100 gr ongezouten roomboter + extra om in te vetten
  • 1 tl kaneel
  • 1 vanillestokje
  • 600 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 125 gr crème fraîche
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 3 medium eieren
  • 2 el bloem
  • 100 gr pure chocolade
  • Vol handje gemengde noten
  • Materialen: springvorm van ca. 20 cm, bakpapier, pannetje, foodprocessor/keukenmachine, pan en metalen of glazen kom voor de chocolade

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 120 graden en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de rand van de vorm in.
  2. Laat de boter op laag vuur rustig smelten en maal de biscuits fijn in een foodprocessor. Doe over in een kom en meng de boter en kaneel erdoor. Schep in de springvorm, verdeel gelijkmatig en druk stevig aan. Zet een uur in de koelkast om de boter weer hard te laten worden.
  3. Doe de roomkaas met de eieren, suiker, crème fraîche, bloem en het merg uit het vanillestokje in een keukenmachine (of gebruik een handmixer) en mix tot een egale massa. Schep in de vorm en verdeel gelijkmatig met een zo glad mogelijke bovenkant.
  4. Bak de cheesecake ca. 1,5 uur in het midden van de oven. De buitenkant moet stevig zijn maar het midden nog niet. Laat in de oven met de ovendeur een stukje open afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Hak de noten grof. Smelt de chocolade au bain-marie*. Giet op de cheesecake, spreid gelijkmatig uit en zet de vorm ca. 2 uur in de koelkast.
  6. Maak de springvorm voorzichtig los en snijd de New York cheesecake in 8 tot 12 punten.

* Een metalen of glazen kom op een pan met een bodempje kokend water zetten. De kom mag het water niet raken.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*