Kleicha – Irakese koekjes met dadelpasta

Kleicha – Irakese koekjes met dadelpasta

Ik heb een heel speciale vriend in mijn leven die uit Irak komt. Ook iemand die graag kookt. Nou ben ik al een liefhebber van Midden-Oosters eten, maar door hem ben ik me ook gaan verdiepen in gerechten uit Irak en heb ik een aantal recepten verzameld om uit te proberen. Zo maakte ik nog niet zo lang geleden tbeet (tomatenrijst met kip en baharat) en nu heb ik gekozen voor iets zoets, namelijk kleicha. Koekjes gevuld met dadelpasta. Dit recept is overigens voor een flinke hoeveelheid kleicha maar is ook makkelijk te halveren.

Kleicha

Kleicha, كليچة‎ (spreek uit k’lisjà) wordt gezien als het nationale koekje van Irak. Kleicha zijn er in verschillende vormen en vullingen. De meest populaire zijn de opgerolde en in stukjes gesneden koekjes gevuld met dadelpasta. Ze zijn er ook in rondjes, evenals halve maantjes gevuld met noten, suiker en/of gedroogde kokosnoot. De koekjes zijn meestal op smaak gebracht met kardemom en soms rozenwater, en worden geglazuurd met losgeklopt ei, wat soms wordt geparfumeerd en gekleurd met saffraan. In Irak wordt kleicha vaak gemaakt voor Eid al-Fitr en Eid al-Adha en ook voor feesten, bruiloften of speciale ceremonies. Naar het Nederlands vertaald betekent kleicha overigens cliché.

Ingrediënten

  • 600 gr bloem + extra
  • 200 gr boter
  • 1 el gist
  • 1 el suiker
  • ½ el zout
  • 2 el nigellazaad
  • 600 gr dadels zonder pit
  • 1 el gemalen kardemom
  • 1 ei
  • 3 el zonnebloemolie
  • Materialen: kleine pannetje, kom, standmixer, vershoudfolie, foodprocessor, braadpan, bakpapier, deegroller, kwastje

Aan de slag!

  1. Laat de boter in een pannetje zachtjes smelten. Niet bruin laten kleuren! Laat iets afkoelen.
  2. Doe de bloem, boter, gist, suiker en zout in een kom van een standmixer. Zorg dat je het zout langs de rand strooit zodat het niet in direct contact komt met de gist. Mix op lage stand met een deeghaak tot een fijn en vlokkerig geheel. Voeg beetje bij beetje 80 ml water toe tot je het deeg gaat samenhangen. Voeg extra water toe als je het gevoel hebt dat er meer nodig is. Zodra je merkt dat het deeg bijna goed is, voeg dan nigellazaad toe. Het deeg is goed als het veerkrachtig en licht vochtig is. Kneed het deeg met de hand nog even door in de kom. Het kan overigens ook geheel met de hand als je geen standmixer hebt.
  3. Dek de kom af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat 40 minuten rusten.
  4. Ga ondertussen verder met de dadelpasta. Dit kun je eventueel ook al eerder maken. Snijd de dadels in kleine stukje en maal in een foodprocessor met de kardemom en een eetlepel olie tot een pasta. Let op dat de motor van de foodprocessor niet oververhit raakt. Hoe meer het een pasta wordt, hoe zwaarder voor de machine.
  5. Verhit de rest van de olie in een braadpan en roer de dadelpasta erdoor. Het zal in het begin stug gaan maar naarmate het geheel opwarmt, wordt de dadelpasta steeds zachter. Blijf roeren en vouwen tot het een zachte textuur heeft die makkelijk kan worden uitgerold zoals een deeg.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 hete lucht en bekleed en bakplaat met bakpapier.
  7. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Rol een stuk uit tot een rechthoekige lap van maximaal 5 mm dik, liever nog dunner. Snijd bij zodat je strakke randen hebt.
  8. Neem de helft van de dadelpasta en rol dit tussen 2 lagen ingeoliede vershoudfolie uit tot een lap ongeveer ter grootte van de deeglap. Leg op het deeg. Rol het deeg vanaf de lange kant op en snijd schuin in stukjes van 2 à 3 cm. Leg ze op de bakplaat. Herhaal met de andere helft van het deeg en de dadelpasta. Vind je het lastig om de dadelpasta uit te rollen, dan kun je het ook in kleine stukjes over het deeg verdelen. Maak dan je vingers vet met wat olie anders blijft het heel erg kleven.
  9. Klop een ei los en bestrijk de koekjes ermee.
  10. Bak de kleicha in ca. 20 minuten goudbruin. Als je oven niet groot genoeg is, bak ze dan in 2 batches.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*