Kletskoppen – knapperige koekjes met amandelen

Kletskoppen – knapperige koekjes met amandelen

Bakken is niet mijn ding en toch blijf ik het proberen. Ik kan prima recepten bedenken maar voor zoete baksels weet ik gewoon de verhoudingen meestal echt niet. En toch wil ik voor de afwisseling en voor de liefhebbers zoetigheid bieden. Maar gelukkig is er genoeg te vinden en deze keer zijn het de kletskoppen met amandelen van Rutger Bakt (misschien ken je hem nog van Heel Holland Bakt). Dus alle credits voor hem! En kletskoppen zijn ook nog eens heel makkelijk om te maken!

Kletskoppen

Ik wilde natuurlijk ook weten waar kletskoppen precies vandaan komen. Als je Wikipedia bekijkt, dan lijken de Vlamingen de bedenkers te zijn van kletskoppen (bestaande uit kandijsuiker, amandelen, bloem en boter), met name in Brugge en Veurne is de kletskop populair. Maar ik heb ook gelezen dat eerder al in ons land, in Leiden, een dergelijk koekje werd gebakken maar dan met kaneel erin en bekend als ‘kanteling’ of ‘zere hoofden’. Kletskoppen die je in de supermarkt ziet, bevatten overigens doorgaans pinda’s in plaats van amandelen. Dat is omdat pinda’s veel goedkoper zijn.

Tip: Kletskoppen zijn ook leuk om desserts mee te garneren. Wil je dat extra fancy doen, maak ze dan iets groter en vorm ze als ze nog warm zijn om iets wat smal en rond is om er tuiles van te maken. 

Ingredi├źnten

 • 75 gr bloem
 • 45 gr zachte boter
 • 50 gr blanke amandelen of amandelschaafsel
 • 150 gr witte basterdsuiker
 • 1 tl vanille-extract
 • 30 ml melk, op kamertemperatuur
 • Snufje zout
 • Materialen: bakpapier, kom

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Hak de amandelen fijn. Ook als je amandelschaafsel gebruikt, even het mes erdoor.
 3. Meng in een kom de boter, suiker, vanille-extract en wat zout tot een glad mengsel. Meng de melk erdoor en tot slot de amandelen en bloem. Je hoeft niet te mixen tot een luchtig beslag, gewoon alleen roeren. Met een vork ging dit voor mij het fijnst.
 4. Maak met een dessertlepel kleine hoopjes van het beslag met voldoende tussenruimte op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak de kletskoppen 6 tot 11 minuten in het midden van de oven. Houd de koekjes goed in de gaten want ze worden snel bruin. Als ze te donker worden smaken ze bitter maar als ze te licht blijven, zijn ze niet knapperig genoeg na het afkoelen.
 5. Laat de kletskoppen 1 tot 2 minuten afkoelen op de bakplaat en schep ze daarna voorzichtig op een rooster of koele ondergrond om ze helemaal af te laten koelen. Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten bakje.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*