Knapperige pizzazoutjes voor bij de borrel

Knapperige pizzazoutjes voor bij de borrel

Dit is voor mij een trip down memory lane! Vroegâh (Haags voor vroeger) in de jaren ’80, toen ik nog héél jong was, hadden we nog maar een paar televisiekanalen. En voor zover ik me kan herinneren werd dan op zondag (kan ook zaterdag zijn geweest) Dynasty uitgezonden. Er zijn nu generaties die Dynasty niet eens kennen, laat staan maar een paar kanalen op tv. Anyway, als wij thuis Dynasty keken, kreeg ik van moeders altijd een doosje pizzazoutjes. Heerlijk vond ik die! Mam kocht ze altijd bij de Edah, een supermarktketen die al jaren niet meer bestaat.

In mijn volwassen leven ben ik die pizzazoutjes eigenlijk nooit meer tegengekomen en zo verdwenen ze uit mijn systeem. Maar pas geleden zat het out of the blue weer in mijn hoofd en dus ging ik googelen. Helaas… niet meer te vinden hier. Ik kwam alleen iets wat er heel erg op lijkt tegen in Franse supermarkten. Maar ja, om er nou voor naar Frankrijk te rijden… Dus besloot ik om dan zelf maar eens wat te proberen want wat in mijn kop zit, zit niet in mijn… Je kent het gezegde vast wel 😉

De basis voor pizzazoutjes

De pizzazoutjes zoals ik ze mij herinner waren een soort ronde crackertjes met een topping van tomaat, kruiden en kaas. Voor die crackertjes ben ik begonnen met een deeg met boter en zonder gist. De boter moet zacht zijn, maar niet vloeibaar! Ik gebruik nooit margarine maar altijd echte boter, beter bekend als roomboter. Eet je vegan, dan kun je uiteraard 100% plantaardige margarine gebruiken. En de kaas natuurlijk vervangen door een vegan versie.

Ingrediënten

 • Voor het deeg:
 • 200 gr bloem
 • 70 gr zachte boter
 • 80 ml water
 • ½ tl zout
 • Verder nodig:
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 2 tl ketchup
 • ½ tl knoflookpoeder
 • ½ tl uienpoeder
 • 1 tl gedroogde oregano
 • gedroogde Italiaanse of Provençaalse kruiden
 • Geraspte kaas, belegen of extra belegen
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kom, vershoudfolie, kommetje, bakpapier, deegroller, rond stekertje (4-5 cm), satéprikker

Aan de slag!

 1. Meng in een kom de bloem met het zout. Snijd de boter in blokjes en prak dit door de bloem tot het geheel wat vlokkeriger wordt. Voeg het water toe en meng tot een samenhangend geheel. Strooi wat bloem op een werkvlak en kneed het deeg tot het soepel is. Het deeg is in het begin wat plakkerig maar dat is snel niet meer zo door de extra bloem op het werkoppervlak. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
 2. Maak in een kommetje een saus van tomatenpuree, ketchup, knoflookpoeder, uienpoeder en oregano. Verdun met zoveel water tot het net nog wat dikker is dan ketchup. Breng op smaak met zout en peper.
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 4. Neem het deeg uit de koelkast, bestuif een werkvlak licht met wat bloem en rol het deeg uit tot een heel dunne lap van maximaal 2 mm dik. Steek rondjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Het steeds overgebleven deeg weer tot en bal vormen en uitrollen, net zo lang tot je al het deeg hebt gebruikt. Afhankelijk van de grootte van de oven en bakplaat moet je mogelijk in 2 batches werken.
 5. Prik met de stompe kant van een satéprikker gaatjes in de deegrondjes. Bak ze minstens 5 minuten in het midden van de oven tot ze knapperig maar nog net niet heel hard zijn.
 6. Neem de deegrondjes uit de oven en bestrijk ze licht met de tomatensaus. Strooi er wat Italiaanse of Provençaalse kruiden en kaas over en bak de pizzazoutjes nogmaals tot ze helemaal knapperig zijn en de kaas gesmolten is.
 7. Laat afkoelen alvorens ze te serveren.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*