Knoflook veilig in azijn inmaken

Knoflook veilig in azijn inmaken

Ik zag laatst dat de knoflook bijna op was en dat moest dus direct worden aangevuld. Stel je voor dat je zonder knoflook zit. Dat kan bij mij echt niet want ik gebruik het veel. Dus ik zet het op mijn boodschappenlijstje en ga richting supermarkt. Kom ik daar, hebben ze alleen nog maar netjes van 500 gram. Nou gebruik ik knoflook echt veel, maar ook weer niet zo veel dat die tien bollen op zouden zijn nog voordat ze verrotten en uitlopen. Bovendien stond de helft van de bollen al helemaal open dus die hadden sowieso geen lange houdbaarheid meer. En daarom heb ik besloten om toch maar eens knoflook in te maken. Inmaken van knoflook had ik al lang in mijn hoofd maar de berichten over botulisme hielden me steeds weer tegen.

Knoflook en botulisme

Bij ingemaakt voedsel, dus in een zuurstofarme omgeving, is er altijd een kans dat er botuline ontstaat, een gif wat het gevaarlijke botulisme veroorzaakt. Vooral als het ingemaakte voedsel een lage pH-waarde (zuurtegraad) heeft. Botuline ruik en zie je niet en daar schuilt het gevaar. De kans dat je botulisme krijgt is overigens klein als je maar heel schoon werkt en exact alle stappen van steriliseren en inmaken volgt. Bij knoflook schuilt echter een hoger gevaar voor botulinevorming omdat de zuurtegraad van knoflook heel laag is. Daarom heb ik ervoor gekozen om de knoflook in azijn in te maken in plaats van olie om zo de zuurtegraad te verhogen. Ik kan over botuline en botulisme een hele uitleg geven maar er is al genoeg over te vinden, bijvoorbeeld hier. Advies is wel dat je ingemaakte knoflook, of dat nou in zuur of olie is, alleen gebruikt bij verhitting om botuline onschadelijk te maken.

Het inmaken

Zoals gezegd heb ik dus bij het inmaken voor azijn gekozen voor extra veiligheid. Optioneel kun je kruiden en specerijen toevoegen maar dat heb ik niet gedaan, ik wilde de knoflook zo puur mogelijk houden. Voor het wecken heb ik een weckketel maar die heeft niet iedereen standaard in huis. Daarom heb ik dit recept beschreven hoe je de knoflook kan inmaken met een grote soeppan. En wat betreft het rekje wat tijdens het wecken in de pan moet: combimagnetrons hebben vrijwel altijd een rond rekje en dat past in een grote soeppan. Verder heb ik de knoflook verdeeld over vier kleine, gewone potjes dus geen weckpotjes. Dat zijn potjes van kappertjes die ik altijd bewaar. Je kunt natuurlijk ook weckpotjes met rubberen ring gebruiken maar in deze ging mijn voorkeur in verband met de veiligheid uit naar gewone potjes omdat ik dan aan de hand van de dekseltjes kan controleren of er een vacuüm is ontstaan. Iets wat je niet kunt checken met glazen dekseltjes. Lees hier meer over inmaken, wecken en bewaren.

Ingrediënten

 • 6 bollen knoflook
 • 350 ml witte (wijn)azijn
 • 200 ml water
 • 1 volle el fijn zeezout
 • 2 schijfjes citroen
 • Optioneel: inmaakspecerijen (peperkorrels, mosterdzaad, korianderzaad, kruidnagel, laurier), verse tijm en/of rozemarijn, kleine gedroogde chilipepertjes
 • Materialen: grote soeppan, rekje wat in de pan past, roestvrijstalen of glazen kom, iets grotere kom dan de eerste, klein pannetje, glazen (weck)potjes

Aan de slag!

 1. Breng een grote soeppan water aan de kook.
 2. Haal de knoflookteentjes los. Snijd de kontjes eraf en pel ze. Doe ze in een roetsvrijstalen of glazen kom.
 3. Steriliseer de potjes, dekseltjes en eventueel rubberen ringen in de soeppan 10 minuten. Laat het water niet te hard koken zodat de potjes niet door de pan ‘dansen’. Neem alles met een tang uit de pan en laat drogen op een schone theedoek of keukenpapier. Zorg dat je de randen van de potjes en dekseltjes niet meer aanraakt met je vingers om mogelijke overdracht van bacteriën te voorkomen. Houd het water in de pan warm op laag vuur.
 4. Breng in een klein pannetje de azijn met water en zout aan de kook. Laat even koken tot het zout opgelost is. Giet dit over de knoflook en laat 5 minuten staan. Zet de kom daarna in de grotere kom met ijskoud water. Hierdoor koelt het azijnmengsel sneller af en stopt de garing van de knoflook.
 5. Vul met een brandschoon lepeltje de potjes met knoflookteentjes. Niet tot de rand, houd minsten 1,5 cm over. Zorg wederom dat je de randen niet aanraakt met je vingers. Veeg voor de zekerheid de randen nog af met keukenpapier. Optioneel kun je eerst in elk potje wat inmaakspecerijen en kruiden doen. Leg in elk potje bovenop de knoflook een stukje citroen. Afhankelijk van de grootte van de potjes een heel, half of kwart schijfje. Vul de potjes nu aan met het azijnmengsel tot 1 cm onder de rand. Druk de citroen met een lepeltje wat naar beneden zodat deze de knoflook goed afsluit en het vocht nog boven de citroen staat. Doe de dekseltjes op de potjes.
 6. Zet het rekje in de soeppan en breng het water weer aan de kook. Zet de potjes op het rekje. Vul aan met kokend water tot de potjes minstens 2 cm onder water staan. Het rekje zorgt ervoor dat de potjes niet direct op de hittebron staan, daardoor kunnen ze namelijk knappen. Laat het water nu minstens 15 minuten zachtjes koken.
 7. Neem de potjes met een tang uit het water en laat op hun kop volledig afkoelen. Als je gewone potjes gebruikt dan hoor je dat de dekseltjes na een tijdje ploppen (naar binnen). Dit is goed want dat zorgt voor een vacuüm. Als je dekseltjes na afkoelen nog kan indrukken, is er geen vacuüm en moet je die potjes opnieuw wecken zoals in de vorige stap.

Advertentie
 

5 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*