Knoflookbrood met mozzarella, Parmezaan en kruiden

Knoflookbrood met mozzarella, Parmezaan en kruiden

Ik kan me nog herinneren dat ik lang geleden een keer een pizza bestelde bij een welbekende grote keten en dat ze daar als side dish ook platte broodjes hadden: knoflookbrood of kaasbrood. En dan in een paar brede repen voorgesneden. Ik kon niet kiezen en nam ze allebei voor de lekkere trek later op de avond of de volgende dag. Nu schoot dat pas ineens weer in mijn hoofd, wat ik vaker heb met dingen van lang geleden, en dan moet het ook gemaakt. Alleen ging ik nu, om niet te hoeven kiezen, voor een combi met kaas- mozzarella en Parmezaan- én knoflook en ook nog kruidenboter en kruiden.

Mozzarella op het knoflookbrood

Mozzarella is natuurlijk het bekendst van de heel zachte witte bollen maar mozzarella is er ook iets meer gerijpt. De kaas is dan iets steviger (door toegevoegde zetmeel), ietsjes sterker van kaassmaak en lichtgeel van kleur. Deze wordt doorgaans als rasp verkocht en is ook wat ik voor dit knoflookbrood heb gebruikt. En daarbij voor een nog meer kazige smaak Parmezaan, dat heb ik toch altijd in huis. Voel je uiteraard vrij om andere kaas te gebruiken als je dat toch in huis hebt. Kies wel voor kaas wat goed smelt. Parmezaan of andere heel oude kazen smelten bijvoorbeeld niet zo sterk dus gebruik dat alleen als extra smaakmaker en niet als enige soort. Tegen de tijd dat dergelijke kazen helemaal gesmolten zijn is het knoflookbrood verbrand of gortdroog.

Ingrediënten

  • Voor het brood:
  • 400 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 el neutrale olijfolie
  • 1 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 50 gr yoghurt
  • 150 ml handwarm water
  • Verder nodig:
  • 100 gr geraspte mozzarella
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • 4 teentjes knoflook
  • Kruidenboter
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Materialen: kommetje, knoflookpers, kom, bakpapier

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht. Laat de kruidenboter buiten de koelkast zacht worden. Doe een eetlepel olie in een kommetje en knijp de knoflook erin uit.
  2. Meng in een kom meel, bakpoeder, zout, olie en yoghurt tot een kruimelig mengsel. Voeg water toe en kneed tot een samenhangend geheel. Als het te kruimelig is, dan nog wat extra water toevoegen. Neem het deeg uit de kom en kneed nog een paar minuten tot het soepel en glad is.
  3. Verdeel het deeg in 2 stukken en rol of druk met de hand beiden rond uit. Niet zo dun als een pizza want het zijn tenslotte broodjes. Ga uit van ca. 20 cm in doorsnede. Leg ze op een bakplaat met bakpapier.
  4. Bestrijk het deeg royaal met kruidenboter en besprenkel met de knoflookolie. Verdeel de mozzarella erover, rasp er dan nog wat Parmezaan over en strooi tot slot de kruiden erover.
  5. Bak de knoflookbroodjes 10 tot 12 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn en de kaas gesmolten is. Snijd ze voor serveren in repen of blokjes.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*