Knoflookkoekjes

Als je je op een zondagmiddag verveelt en ineens zin krijgt om te bakken… Zoet is aan mij niet besteed dus het moest iets hartigs worden. En dan ook nog met wat ik in huis had. Bloem, boter, eieren, citroensap en knoflook heb ik altijd in huis. Nou, zo zijn dus deze knoflookkoekjes ontstaan! Zalig bij een aperitiefje of een avondborrel!

Ik ben wel lui geweest door geen deegroller te gebruiken, maar het deeg gewoon in een rol te maken en dit in plakjes te snijden. Wil je echt perfect gevormde ronde koekjes van dezelfde maat en dikte, dan moet je het deeg na koelen dun en gelijkmatig uitrollen op een met bloem bestoven werkvlak en een koekjessteker gebruiken. Kost je wat meer tijd. Had ik dan weer geen zin in 😉 Enneh… het zijn zogenaamde zandkoekjes. Dat houdt in dat ze wat kruimelig zijn tijdens het eten.

Je kunt het basisrecept van het deeg natuurlijk ook met andere ingrediënten combineren, met of in plaats van de knoflook. Zoals geraspte kaas, heel fijn gesneden bacon of ham of een combi.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 140 gr bloem + extra voor bestuiven
 • 90 gr koude roomboter
 • Citroensap
 • 1 eidooier
 • 1 heel ei
 • 6 à 7 flinke tenen knoflook
 • 1 tl zout
 • Grof, gerookt zeezout (ongerookt kan ook)
 • Materialen: kom, vershoudfolie, bakpapier, kommetje

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Hak 4 teentjes knoflook heel fijn. Snijd de boter in kleine blokjes.
 2. Doe de bloem met de boter in een kom en wrijf met je vingertoppen fijn tot het zo fijn is als broodkruim.
 3. Voeg de eidooier, 1 eetlepel citroensap, de knoflook en een theelepel zout toe en kneed even door tot het deeg samenhangt.
 4. Bestuif een schoon werkvlak met wat bloem en kneed hierop het deeg voorzichtig tot het glad is. Blijft het wat te korrelig en scheurt het snel, voeg dan steeds een paar druppels citroensap toe.
 5. Maak een kort, dik rolletje van het deeg met een doorsnede van ca. 5 cm. Omwikkel strak met vershoudfolie en leg minstens een half uur in de koelkast.
 6. Snijd ondertussen de overige knoflookteentjes in de lengte in heel dunne plakjes.
 7. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 8. Snijd het deegrolletje met de folie er nog omheen in dunne plakjes, ca. 20 stuks. Doe dit met een vlijmscherp mes zodat je geen druk op het deeg hoeft uit te oefenen. Verwijder de reepjes folie en verdeel de plakjes over de bakplaat. Druk dikkere plakjes eventueel voorzichtig iets platter.
 9. Leg nu op elk deegplakje een plakje knoflook. Klop het hele ei in een kommetje los en bestrijk de koekjes hiermee. Besprenkel de koekjes met gerookt zeezout.
 10. Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 15 minuten goudbruin. Laat ze daarna buiten de oven volledig afkoelen op een rooster.

[/directions]

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *