Knolselderij en venkel salade met dille en gerookte zalm

Knolselderij en venkel salade met dille en gerookte zalm

Makkelijke maandag! Al is het nu echt herfst, toch eet ik nog steeds af en toe een makkelijke salade. Wel minder dan in de warme maanden maar ik hou gewoon enorm van salades. Wel heb ik nu gekozen voor een groente die ik echt bij de herfst en winter vind horen al is dit het het hele jaar verkrijgbaar, namelijk knolselderij. Heerlijk in combinatie met de venkel, appel en dille. Ik ben echt helemaal geen fan van fruit in mijn eten maar een stevige, zure appel vind ik in sommige salade wel lekker. De gerookte zalm schep je niet door de salade maar serveer je ernaast.

Knolselderij

Volgens mij wordt knolselderij best weinig gegeten omdat zo’n knol er niet heel aantrekkelijk uitziet en mensen ook niet goed weten wat ermee te doen behalve dat het in de snert gaat. Ik eet het ook niet heel vaak maar dat komt vooral omdat een hele knolselderij voor mij alleen gewoon teveel is. Ik heb het nu dan ook voor later deze week nog een keer in een gerecht op het menu staan. De groente kan prima rauw worden gegeten maar ik vind het ook geroosterd met wat olijfolie en kruiden heerlijk. Bijvoorbeeld in combinatie met andere knol- en wortelgroenten zoals in dit recept (hier staat het overigens niet tussen maar kun je toevoegen of in plaats van iets anders gebruiken). Meer over knolselderij en de voedingswaarde lees je hier.

Ingrediënten

  • 350-400 gr gerookte zalm
  • Voor de salade:
  • 300 gr knolselderij
  • 1 grote venkel
  • 1 rode ui
  • 1 stevige appel
  • Bakje dille
  • Citroensap
  • Voor de dressing:
  • 1 tl grove mosterd
  • 1½ tl honing
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 tl appelazijn
  • 7 el extra vergine olijfolie
  • 2 el room
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kleine kom, grote kom

Aan de slag!

  1. Maak eerst de dressing. Hak de knoflook fijn. Doe samen met de mosterd, honing en azijn in een kleine kom en klop met een garde tot alles goed gemengd is. Klop vervolgens de olijfolie in een straaltje erdoor en tot slot de room. Breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik afgedekt opzij.
  2. Schil de knolselderij en snijd in formaat luciferstokjes. Snijd ook de appel in formaat lucifer. Doe in een kom, besprenkel royaal met citroensap en schep om.
  3. Snijd de venkel in kwarten, snijd de kern eruit en schaaf flinterdun op een mandoline. Het moet zo dun zijn dat het bijna transparant ziet. Schep door de knolselderij met nog wat extra citroensap.
  4. Pel de ui en snijd in kwarten. Schaaf ook flinterdun met de mandoline. Schep door de knolselderij en venkel.
  5. Hak dille fijn tot ca. 2 volle eetlepels. Als er ook nog loof aan de venkel zit, hak dit dan ook fijn. Meng door de salade en schep vervolgens de dressing erdoor. Niet alles in één keer, de salade moet niet ‘zwemmen’ in de dressing.
  6. Verdeel de salade over borden en drapeer de zalm ernaast. Garneer met nog wat dille.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*