Koftas met geroosterde kikkererwten

Koftas met geroosterde kikkererwten

Vandaag weer eens op de Midden-Oosterse toer, één van mijn favoriete keukens! Ik maak best regelmatig Turkse köfte en die grill ik dan in de grillpan en in de zomer ook wel eens op mijn kleine elektrische barbecue (ik mag in het appartement geen gas of kooltjes 🙁 ) Ik had weer zin in zoiets maar wel weer anders dus vandaag zijn het koftas geworden op smaak gebracht met onder andere ras el hanout en daarbij geroosterde kikkererwten en een saus van yoghurt met tahini.

Koftas

Koftas of kofta is eigenlijk een verzamelnaam voor gehaktballetjes, niet alleen uit het Midden-Oosten maar ook delen van Europa, Noord-Afrika, India en meer. Het woord kofta komt van het Perzische kufta (rissolle), waar het in die regio is overgenomen met kleine fonetische verschillen. Elk land heeft zijn eigen bereidingswijze en ingrediënten en uiteraard een eigen benaming. Zoals köfte in Turkije, keftedes of keftedakia in Griekenland en kafta in Libanon. Verder worden koftas in het ene land in een saus geserveerd en in het andere weer niet. In bepaalde landen worden koftas zonder saus dan weer gecategoriseerd onder kebabs. Ook de vorm verschilt van land tot land; rond, eivormig, ovaal, platgedrukt of sigaarvorm. Meer over allerlei variaties lees je hier.

Ingrediënten

  • Voor de koftas:
  • 500 gr gehakt, soort naar wens
  • 1,5 tl venkelzaad
  • 1,5 el ras el hanout
  • 2 el pijnboompitjes
  • Voor de kikkererwten:
  • 2 blikken (à 400 gr) kikkererwten
  • 2 el ras el hanout
  • Verder nodig:
  • 100 gr Griekse of Turkse yoghurt
  • 2 el tahini
  • Sap van een halve citroen
  • Verse peterselie
  • 2 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: zeef, vijzel, koekenpan, 2 kommen, bakblik of ovenschaal

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 hete lucht.
  2. Spoel de kikkererwten af in een zeef en laat goed uitlekken. Stamp venkelzaad fijn in een vijzel. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze gaan geuren. Neem uit de pan en hak ze grof. Hak peterselie fijn tot je ca. 2 eetlepels hebt.
  3. Doe het gehakt met venkelzaad, ras el hanout, pijnboompitjes en wat zout en peper in een kom en kneed goed door. Vorm er 12 of 16 gelijke ovale balletjes van en druk ze iets platter.
  4. Meng de kikkererwten in een bakblik of ovenschaal met een lepel olie, de ras el hanout en wat zout en peper. Zet in de oven en rooster de kikkererwten ca. 20 tot 30 minuten (afhankelijk van hoe krokant je ze wilt). Tussendoor een paar keer omscheppen.
  5. Verhit een lepel olie in een koekenpan en bak de koftas rondom bruin en gaar in ca. 8 tot 10 minuten afhankelijk van de grootte.
  6. Meng ondertussen in een kom de yoghurt met de tahini, citroensap en wat water en breng op smaak met zout en peper.
  7. Verdeel de kikkererwten en koftas over borden, druip de yoghurtdressing erover en garneer met peterselie.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*