Koolhydraatarme taco’s van courgette en kaas

Koolhydraatarme taco’s van courgette en kaas

Als je kookt voor iemand die het Keto dieet volgt, wat amper koolhydraten en veel vet betekent, dan moet je creatief zijn als je niet veel gerechten uit wilt sluiten, zoals taco’s. De tortilla’s voor deze taco’s met gehakt en pico de gallo maakte ik van courgette en kaas. Weinig koolhydraten, extra groenten door de courgette en extra vet door de kaas!

Taco’s

Als ik taco’s eet, zijn het meestal de zachte zoals ze ook in Mexico geserveerd worden. Harde taco’s, die schelpen die je hier in de supermarkt in een doosje ziet, kennen ze daar namelijk helemaal niet. Deze zijn afkomstig uit de Tex-Mex keuken. Tex-Mex staat voor Texaans-Mexicaans, dus gerechten uit het grensgebied tussen het Amerikaanse Texas met Mexico invloeden. De Mexicaanse taco is een kleine (maïs)tortilla die even licht wordt getoast en dan gevuld en dichtgevouwen. Maar als je koolhydraatarm of Keto eet, dan kunnen tortilla’s niet, ook maïstortilla’s bevatten relatief veel koolhydraten. Deze van courgette en kaas bevatten overigens wel wat bloem maar het is minimaal op de rest va de ingrediënten.

De kruidenmix die ik voor het gehakt heb gebruikt, maak ik overigens altijd zelf in voorraad in een potje (net als voor shoarma, gyros en köfte). Maar als je dat makkelijk vindt, kun je uiteraard ook een zakje taco of fajita mix gebruiken.

Ingrediënten

  • Voor de taco’s:
  • 2 courgettes
  • 175 gr geraspte kaas
  • 1 ei
  • 30 gr bloem
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • Versgemalen zwarte peper
  • Voor de vulling:
  • 300 gr gemengd gehakt of rundergehakt
  • 2 tl Mexicaanse kruidenmix (recept)
  • Paar takjes koriander
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 2 bladeren ijsbergsla
  • Bekertje crème fraîche of zure room
  • 100 gr geraspte cheddar of andere kaas
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: vergiet of zeef, bakpapier, kom, koekenpan, spatel, optioneel: taco houder

Aan de slag!

  1. Rasp de courgettes. Doe in een vergiet of zeef, schep om met wat zout en laat minstens een half uur uitlekken.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Knijp nog zoveel mogelijk vocht uit de geraspte courgette en meng in een kom met kaas, ei, bloem, knoflookpoeder en wat peper.
  4. Maak 4 gelijke hoopjes van het courgettemengsel op de bakplaat en druk ze plat tot het formaat van kleine tortilla’s. Bak ze ca. 15 minuten tot ze goudgeel zijn. Zet de oven uit en laat de bakplaat nog 5 minuten in de oven.
  5. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak het gehakt rul en bruin. Halverwege de kruidenmix toevoegen en op smaak brengen met zout en peper.
  6. Snijd de tomaten zonder het nat en de zaden in blokjes, snipper de ui en hak koriander fijn. Meng dit door elkaar. Dit mengsel heet pico de gallo. Snijd de ijsbergsla fijn.
  7. Neem de bakplaat uit de oven en laat de courgette tortilla’s ietsjes afkoelen. Schep ze met een spatel van de bakplaat en vouw ze voorzichtig een beetje dicht. Zet de taco’s bij voorkeur in een taco houder.
  8. Vul de taco’s met sla, gehakt, pico de gallo, kaas en en een toefje crème fraîche of zure room.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*