Koolvis met miso en een frisse salade

Koolvis met miso en een frisse salade

Ik schrijf dit op maandag 30 maart 2020, de derde week coronaquarantaine is ingegaan. Voor de derde week op rij deed ik mijn boodschappen voor de hele week op maandagochtend in plaats van dagelijks. En alles op mijn lijstje was verkrijgbaar, al drie weken achter elkaar 😀 Ik kijk dan van tevoren wat ik nog in huis heb, bijvoorbeeld of er nog wat over is van andere gerechten en wat er in de vriezer ligt. En dat neem ik dan mee in de nieuwe weekplanning. Dat deed ik sowieso altijd al om voedselverspilling tegen te gaan. In dit geval had ik nog koolvis in de vriezer van een eerder gerecht en miso hoort bij mij in de standaard basisvoorraad. Deze pasta van gefermenteerde soja blijft in de koelkast echt jaren goed. Bosuitjes en komkommer, voor de salade, heb ik ook altijd in huis en taugé had ik ook nog over van iets anders. Voor dit gerecht hoefde ik alleen nog radijs en limoen te kopen. Omdat dit gerecht in Japanse stijl is, had ik voor de salade liever daikon (rettich) gehad maar dat zie ik in de supermarkten bij mij in de buurt nooit. Radijs is een prima alternatief en dat staat door de rode kleur ook wel weer gezellig in de salade.

Koolvis

Koolvis is familie van de kabeljauw maar wel een stuk goedkoper. Ik vind dit ook echt een heerlijke witvis waar je veel kanten mee op kan. Er bestaan verschillende soorten koolvis maar in Nederland eten wij het meest Alaska koolvis, ook bekend als Alaska pollock. Dit is ook de vis die vooral wordt gebruikt voor vissticks en vaak ook voor kibbeling omdat kabeljauw te duur is (oorspronkelijk werd kibbeling gemaakt van kabeljauwwangen). Zoals gezegd kan je met koolvis echt alle kanten op. Zie je een recept met kabeljauw of schelvis, dan kan je dat rustig door koolvis vervangen. En voordeel van deze vis is ook dat hij in de pan minder snel uit elkaar valt dan kabeljauw omdat hij iets steviger is.

Ingrediënten

 • 4x ca. 125 gr koolvisfilets
 • 4 el miso (rode of witte maakt niet uit)
 • 4 el rijstazijn
 • 2 tl lichte sojasaus
 • 1 tl vissaus
 • 1 el sesamolie
 • Voor de salade:
 • 4 bosuitjes
 • ½ komkommer
 • 100 gr taugé
 • Stuk of 8 radijsjes
 • 4 el rijstazijn
 • 2 limoenen
 • 1 tl sesamolie
 • Chilivlokken uit de molen of 1 verse rode peper
 • Versgemalen zeezout
 • Materialen: schaal, kom, dunschiller, koekenpan

Aan de slag!

 1. Maak in een schaal een marinade van de miso, azijn, sojasaus en vissaus. Leg de koolvis erin, schep ook wat marinade erover en zet afgedekt minstens een uur in de koelkast. Draai ze tussendoor een keer om.
 2. Maak in een kom een dressing van azijn, sap van de limoenen, sesamolie en chilivlokken of een fijngehakt rood pepertje. Breng op smaak met zout.
 3. Snijd de bosuitjes schuin in stukjes van een halve cm. Snijd de radijsjes in dunne plakjes en schaaf met een dunschiller de komkommer in linten. Meng dit alles met de taugé door de dressing.
 4. Verhit een eetlepel sesamolie in een koekenpan en bak de koolvis in ca. 5 minuten aan beide kanten gaar. Neem uit de pan. Schenk nu de marinade in de pan met een flinke scheut heet water en laat even zachtjes inkoken.
 5. Leg de vis op borden en lepel wat van de miso uit de pan erover. Serveer met de salade.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*