
Koreaanse kimchi
Kimchi staat bij bijna elke Koreaanse maaltijd wel op tafel. De eerste keer dat ik het at, was ik gelijk verkocht. Maar ik hou dan ook van tafelzuur en ingelegde groenten. Want kimchi is zuur, maar tegelijk ook pittig. Kimchi bestaat in de basis uit Chinese kool, maar je kunt er allerlei andere groenten aan toevoegen, zolang het maar stevige groentesoorten zijn. Kimchi wordt echter niet ingelegd in azijn, maar gefermenteerd. Het klinkt heel vies, maar dit is een rottingsproces op basis van zout en water. Door het fermentatieproces wordt het uiteindelijk zuur. Precies zoals ook echte zuurkool uit het vat wordt gemaakt. Je maakt dit in een grote weckpot die je zodra de kimchi goed is kunt afsluiten en in de koelkast bewaren. Ik doe het echter dan weer over (met vocht) in kleinere gesteriliseerde potjes zodat ik niet met een grote open pot zit die binnen een week leeg moet.
Ingrediënten
- 1 flinke Chinese kool (ca. 1 kg), gewassen
- 1,5 el versgeraspte gember
- 2 el chilivlokken
- 1 tl suiker
- Zout
- Optioneel: andere groenten, bijvoorbeeld gesneden ui, wortel, radijs en/of rettich
- Materialen: ronde schaal waar een bord in past, vergiet, kom, gesteriliseerde weckpot van tenminste 750 ml
Aan de slag!
- Doe 1,5 liter water in een ronde schaal en los hierin 4 eetlepels zout op.
- Snijd de kool in stukken van ca. 5 bij 5 cm.
- Doe de kool (en eventuele andere groenten) in de schaal met gezouten water en leg er een bord op. Zet daarop iets zwaars zodat de kool goed naar beneden wordt gedrukt. Laat dit 12 uur buiten de koelkast staan. De kool zal iets gaan slinken waardoor het bord ook volledig onder water komt te staan.
- Zet een vergiet op een kom en giet de kool af.
- Doe de kool in een gesteriliseerde weckpot (maximaal een uur tevoren gesteriliseerd) en voeg gember, chilivlokken en suiker toe. Giet er zoveel van het pekelwater bij tot de kool net onder water staat. De rest van het pekelwater doe je in een stevig plastic zakje die je dichtknoopt of sluit met de ziplock. Leg deze zak bovenop de kool om de pot er zo enigszins mee af te sluiten. De reden om het restant pekelwater te gebruiken in de zak is voor het geval dat de zak gaat lekken. Zo komt dan in ieder geval zout water bij de kool. Sluit de pot niet met het deksel af!
- Zet de pot 3 tot 6 dagen weg op een koele plek (onder de 20 graden), maar niet te koud en dus ook niet in de koelkast. Als de pot te koud staat, krijgt het fermentatieproces geen kans.
- Proef af en toe. Zodra de kool iets zurig, en flink zout en pittig smaakt, dan kun je de pot afsluiten. Zorg dat de rubberen ring en het deksel van de weckpot dan weer net zijn gesteriliseerd.
- Bewaar de pot in de koelkast voor de houdbaarheid. Na openen is de kimchi nog ca. een week houdbaar.