Korianderpesto

Korianderpesto

You love it or you hate it… Ik ben 100 procent een koriander lover! Voor mij smaakt het niet naar zeep, maar heerlijk kruidig en aromatisch. Al kan ik ook wel de haters begrijpen dat de smaak voor hen té uitgesproken is. Dat heb ik dan weer met paprika, die smaak verdraag ik echt niet.

Anyway, laatst maakte ik weer eens rucolapesto speciaal voor een gerecht en zo kwam ik ook op het idee om korianderpesto te maken. Dit omdat ik een bakje koriander in de koelkast had liggen waarvan maar een paar blaadjes waren gebruikt. En verder had ik het in mijn maaltijdweekplanning niet nodig, maar het moest wel op anders had ik het weg moeten gooien aangezien het al slapjes werd. Korianderpesto had ik wel al eens gegeten, maar het nog niet eerder zelf gemaakt. Voor alles een eerste keer! Ik heb er nog een bakje koriander bij gekocht en bedacht dat ik het met afwijkende ingrediënten wilde maken dan zoals ik klassieke pesto of rucolapesto maak. In dit geval cashewnoten in plaats van pijnboompitjes, een deel witte kaas (wat ik ook nog in huis had) en limoen. Experiment geslaagd, dit ga ik zeker vaker maken!

Vijzel of machinaal?

Pesto maak je trouwens bij voorkeur in een vijzel, wat ik altijd doe. Het is wel wat werk, maar de pesto is dan veel aromatischer dan wanneer je het in een foodprocessor of met een staafmixer maakt en bovendien heb je betere controle over het eindresultaat. Gebruik je wel een apparaat, maal het dan niet te hard want de pesto moet nog wel wat textuur houden en geen babyhapje worden.

Pesto bewaren

Verse pesto kun je prima tot 2 maanden in de koelkast bewaren in een gesteriliseerd (weck)potje (niet langer dan een uur voor gebruik steriliseren). Schenk er dan een laagje olijfolie op om de pesto te ‘verzegelen’ en sluit lichtdicht af. Na openen kun je de pesto dan het beste binnen een week opmaken. Verdeel het desnoods in een paar heel kleine potjes.

Ingrediënten

 • 40 gr koriander incl. steeltjes
 • 55 gr cashewnoten (naturel of gezouten naar wens)
 • 55 gr witte kaas of feta
 • 20 gr Pecorino of Parmezaan
 • 1 limoen
 • 3 teentjes knoflook
 • 100 ml extra vergine olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: fijne rasp, vijzel of foodprocessor, (koekenpan)

Aan de slag!

 1. Rasp de kazen fijn. Rasp de schil van de limoen. Als je met een vijzel werkt, hak dan de koriander fijn en de cashewnoten en knoflook grof. Gebruik je rauwe cashewnoten, rooster deze dan eerst in een droge koekenpan.
 2. Met de vijzel: begin met het fijnstampen van de knoflook met de cashewnoten en een snufje grof zeezout. Het moet er een beetje uitzien als spijs maar dan wat grover. Vervolgens stamp je de koriander en limoenrasp erdoor. Daarna stamp je de kaas erdoor. Voeg de olie en het sap van een halve limoen toe en stamp nog even goed door.
 3. Met de foodprocessor: doe de koriander, cashewnoten en knoflook in de foodprocessor en maal kort op half vermogen. Voeg de kaas, limoenrasp en sap van een halve limoen toe en zet de machine weer aan op laag vermogen. Voeg terwijl de machine draait door de vulopening de olie in een dun straaltje toe en laat draaien tot een smeuïge massa met nog wat textuur.
 4. Breng de korianderpesto op smaak met zout en peper en laat een half uurtje staan. Proef en breng eventueel nog wat meer op smaak met limoensap en/of zout en peper. Vind je de pesto nog wat te dik, voeg dan nog wat olie toe.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*