Korianderrijst, heerlijk bij Oosterse gerechten

Korianderrijst, heerlijk bij Oosterse gerechten

Soms vind ik het lekker om als bijgerecht gewoon rijst te eten in plaats van een aardappelgerecht. Omdat ik vandaag gegrilde kipspiesjes met onder andere koriander maakte, ging ik voor dubbel door er korianderrijst bij te maken. Het korianderplantje staat er prachtig bij in mijn kruidentuintje dus volop in voorraad! Korianderrijst is heerlijk bij Oosterse gerechten uit gebieden waar het kruid veel wordt gebruikt, maar ook bij veel Midden-Oosterse en Zuid-Amerikaanse gerechten.

Korianderrijst

Koriander… you love it, or you hate it. Ik ben absoluut van ‘team koriander’ maar ik kan me wel voorstellen dat mensen het niet lusten en het naar zeep vinden smaken. Sommige mensen haten het zo erg, dat er zelfs een I Hate Coriander Facebookpagina is opgericht plus een internationale Ik-Haat-Koriander dag op 24 februari. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het in je DNA zit of je het wel of niet lust, het hangt onder andere af waar je vandaan komt. Zo komen in Europa bijvoorbeeld meer haters voor dan in gebieden waar koriander heel gebruikelijk is, zoals Zuid-Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Als haters maar een flintertje proeven, hoeven ze vaak hun eten al niet meer. Dat heb ik dan weer met paprika, zit dat in mijn eten dan laat ik het staan. Vooral in ons land hebben we er een handje van om overal paprika in te mikken omdat het een lekker goedkope vuller is. Daarom koop ik ook nooit voorgesneden roerbakmixen want het komt amper voor dat ze zonder paprika zijn 😡

Maar goed, terug naar de korianderrijst. Ik vind het dus lekker om mijn rijst meer smaak te geven met dit kruid. Er zit echter ook gewoon nog peterselie in. Dus ben jij een korianderhater maar wil je je rijst ook wat meer smaak en kleur geven, ga dan voor volledig peterselie!

Ingrediënten

  • 300 gr basmatirijst
  • 20 gr verse koriander
  • 15 gr verse peterselie
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • Sap van een halve limoen
  • 700 ml groentebouillon
  • 2 el milde olijfolie
  • 2 el arachide- of zonnebloemolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: staafmixer of keukenmachine, pan met dikke bodem

Aan de slag!

  1. Snipper de sjalotten en de knoflook grof. Doe dit samen met de koriander en peterselie met de steeltjes, het limoensap en de olijfolie in de keukenmachine of kom en pureer.
  2. Verhit de arachide- of zonnebloemolie in een pan en fruit de puree op matig vuur ca. 5 minuten. Voeg de rijst toe en schep goed om.
  3. Voeg de bouillon toe en laat de korianderrijst ca. 15 minuten zachtjes koken of tot al het vocht door de rijst is opgenomen. Schep tussendoor een paar keer om om aanbranden van de rijst te voorkomen.
  4. Breng op smaak met zout en peper.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*